Öppen förskola med kreativitet i centrum

Klippa, klistra, måla, svampa, knåda lera och mycket mera. Öppna förskolan på Gävle Konstcentrum ger barn en första kontakt med konst.

Varje tisdag mellan 9-11.30 samlas barn och föräldrar på Konstcentrum för att skapa. Längst in i det gamla Silvanum vid Gavleån finns en stor ateljélokal med stora fönster och stora bord, en mjuk röd golvmatta för samlingar och konstnärsmaterial i lådor och skåp. Som ett smörgåsbord för kreativa små.

Spökklumpar

Som på alla öppna förskolor är det olika hur många som dyker upp. Sedan förskolan drog igång i september 2018 har det som mest varit ett 20-tal barn och vuxna i lokalen vid samma tillfälle. Just den här dagen har pappa Mattias och dottern Alva sökt sig hit för andra gången.
– Alva tycker om att göra många grejer, att sjunga och hålla på med lera. Målat har hon inte gjort så mycket, men har fått prova här och det verkar som att hon tycker att det är roligt, säger Mattias.
Alva sitter vid ett lågt runt bord och kramar kulörta lerklumpar tillsammans med pappa. En klump blir ett spöke.
– Päkk! Utropar Alva och börjar genast knåda en annan klump.

Lille Tor testar kritor

Vid ett annat bord sitter Tor och målar med kritor. Han angriper papperet på bordet ganska hårdhänt med en grön krita. Det resulterar en rad spikraka lodräta streck. Han hejas på av sin mamma och konstpedagogen Malva Molund som leder skapandet den här dagen.
– Här får barnen möjlighet att prova på att skapa i en riktig ateljémiljö och det tror jag är viktigt. Att barnen får möta konst tidigt och förhoppningsvis få en form av eget intresse för det sedan, säger Malva Molund.

Lustfyllt skapande

– Även om man knappt har ett språk så kan man rita med kritor och färger och få en lustupplevelse. Man är tillsammans med andra, vi har en sångstund och vi kör utställningsvisningar för föräldrar och barn. Vi har märkt att det finns ett jättestort intresse för det här, säger Eva Asp, enhetschef för Konstcentrum.
Gruppen med barn får inleda den här tisdagen med en sångsamling där de tillsammans med ledarna sjunger kända barnsånger med rörelser. Efter uppvärmningen får de göra vad de vill med de resurser som finns i ateljén. Att måla med sockerfärg ger blanka målningar, att klippa och klistra med limstift. Eller bara leka med ett mjukdjur en stund.

Kreativitet

Pappa Mattias visar Alva hur man formar en hammare med skaft av modellera. Alva slår lite med hammaren som tappar huvudet.
– Konstnärlig kreativitet är någonting man vill att ens barn ska få bli stimulerad till. Då kan det vara en bra hjälp att komma hit och få testa lite saker, säger Mattias.

Läs mer här: http://bit.ly/2RdNGuH

Vad tycker du?
  • Gilla (0)
  • Älska (0)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)