Möt Stina Wollter, Mikael Ressem och samisk kultur i vårens program på biblioteken i Gävle

Idag den 7 januari släpper Gävle bibliotek programmet för våren 2019. Innehållet är brett och består av både kända som mindre kända författarbesök.

Till stadsbiblioteket i Gävle kommer den 22 januari Stina Wollter som är musiker och konstnär. 2018 släppte hon den uppmärksammade boken ”Kring denna kropp” som hon diskuterar i ett samtal. Biljetter hämtas från och med 7 januari på stadsbiblioteket.

Arkan Assaad, kritikerrosad för bland andra boken Blod rödare än rött, är aktuell med en ny roman som heter Bortom solens strålar. Arkan kommer till Gävle den 19 mars.
Den framgångsrika deckarförfattaren Mikael Ressem från Gävle gästar Sätra bibliotek den 21 februari. Nu berättar han om sin nya bok som är helt annorlunda jämfört med det han tidigare skrivit. Den heter På högvarv och som handlar om att leva med adhd.

Nina Rung är kriminolog och genusvetare och arbetar med våldsförebyggande frågor.

-Tillsammans med Peter Svenssons håller hon kanske årets viktigaste föreläsning om våld i nära relationer och hur en dörrknackning kan rädda liv – huskurage – på Andersbergs bibliotek den 12 februari, säger Daniel Gustavsson, programsamordnare på Gävle bibliotek.

Faktaboksförfattaren Henrik Berggren berättar om Sveriges roll under andra världskriget den 5 mars. Gun-Britt Sundström är en svensk författare och litteraturkritiker som kommer till Gävle den 20 mars för ett samtal om hennes verk, bland andra Maken.

Den 23 april  talar Camilla Grebe om sitt författarskap. Hon är aktuell med en ny roman Dvalan som är en fristående fortsättning på Husdjuret som belönades 2018 med Glasnyckeln för bästa skandinaviska kriminalroman.

Det blir en hel del poesi under våren med flertalet öppna poesiscener. Den 12 mars leds den första av Gävlebaserade scenkonstproducentern Linn Fjällmo Vestin. Det blir också samisk kultur med föreläsning och jojkkonsert med Krister Stoor, föreståndare på Vaartoe – Centrum för samisk forskning, Balddonas den 16 februari. Det blir romsk kulturafton med Fred Taikon den 16 mars.

Det blir ett spännande författarbesök för de yngre den 2 mars med Anna Damberg som läser Barbro hittar hem, ett känslofyllt bilderboksdrama. Boken är till stor del baserad på författarens barndsomspapegoja Barbro och hennes öde. Anna berättar om hur det gick till när Barbro blev stulen från Furuviksparken och blev en riksnyhet.

Daniel Hallbygård har tidigare skapat sällskapsspel nu gör han debut som barnboksförfattare med Hedvig och Ludvig Äventyr på havet – 29 maj.

-För de mindre blir det också barnteater med Mirakelpojken med Teater Kung & Drottning den 9 mars. En varm och humoristisk föreställning om att inte få vara med, känna sig liten och ensam. På finska ger vi sagoteater med Kalevalaskåpet, säger Daniel Gustavsson.

Några utställningar blir det också. Fotoutställningen Swedish Dads som bygger på porträtt av föräldralediga pappor av fotografen Johan Bävman pågår 14 januari-25 januari på Bomhus bibliotek. På stadsbiblioteket visas en fotoutställning om Gävle hamn som betydande hamnstad och stor arbetsgivare perioden 4 februari-17 februari.

Program som återkommer under våren är språkkafé, digital första hjälpen, Afternoon-tea, boklubbar, biblioterapi, svenska med baby, sagostunder, läxhjälp, öppna läsestugor och mycket mer.

Se alla träffar och evenemang som arrangeras på biblioteken i Gävle.

För mer information gå in på Gävle biblioteks facebooksida. Tryckt program finns på biblioteken.

Vad tycker du?
  • Älska (3)
  • Gilla (0)
  • Haha (0)
  • Wow (0)
  • Ledsen (0)
  • Arg (0)