Budskap till framtidens Gävlebor i en tidskapsel

Idag, tisdagen den 13 februari, murades en tidskapsel in i Gävles nya mötesplats Agnes Kulturhus.

Tanken med tidskapseln är att skicka budskap till framtidens Gävlebor, att ge en bild av Gävle idag och hur det gick till när Gävles nya kulturhus och nya mötesplats kom till. Kommunalråd Jörgen Edsvik höll i murarsleven.

Tänk att någon om kanske 100 år hittar det här kopparskrinet och får se hur vi tänkte när vi planerade för Agnes kulturhus, vår nya mötesplats för kultur och bildning, och får en tankeställare av innehållet i kapseln som speglar vår samtid, säger Jörgen Edsvik (S), kommunalråd i Gävle kommun.

När biblioteket byggdes i Gävle på 1960-talet murades en tidskapsel in. Den hittades cirka 60 år senare vid rivningen av Böndernas hus 2022. Böndernas hus stod på samma plats där Agnes Kulturhus byggs idag. Den tidskapseln innehöll bland annat mynt och en dagstidning. Idag var det alltså dags att mura in en ny tidskapsel och Gävlebor har kommit in med tips om vad de önskar att den ska innehålla. Den nya tidskapseln innehåller bland annat visionsbilder för Agnes Kulturhus, en bok av Agnes von Krusenstjerna och dagstidningar.

Vi är extra glada för alla teckningar och bidrag som barn i Gävle lämnat in, som vi skickar med. Sedan är det en del hemligt också, vi vill ju behålla mystiken kring det här, säger Jörgen Edsvik.

Läs mer om Agnes kulturhus.

Jörgen Edsvik murar in tidskapseln Ett av rummen i Agnes kulturhus Pågående bygget av trappan i Agnes kulturhus Bygget av trappan i Agnes kulturhus Personer på plats i Agnes kulturhus