Etablering av datacenter i Gävle-Sandviken

Just nu etableras en datacenterindustri i Gävle-Sandviken. Här kan du läsa om den nya industrin och hur du kan vara med i utvecklingen.

Aktuellt

Det här är ett datacenter

Den ökande digitaliseringen, med bland annat streamingtjänster och så kallad molnlagring innebär ett ökande behov av kapacitet att lagra och hantera data. I ett datacenter förvaras dataservrar i stora hallar. I servrarna lagras stora mängder data från användare och företag istället för på egen hårddisk.

Se Business Swedens youtubevideo om varför datacenter behövs och varför industrin etablerar sig i Sverige

Etableringen i Gävle-Sandviken

I slutet av 2018 köpte det globala mjukvaruföretaget Microsoft mark av Gävle och Sandvikens kommuner för att etablera datacenter. I Gävle-Sandviken finns bra förutsättningar för stora fossilfria datacenter. Många världsaktörer driver på för en hållbar digitalisering, och Gävle-Sandviken har möjlighet att bli en global intressepunkt för utvecklingen av storskaliga fossilfria datacenter.

Den starka utvecklingen ger Gävle möjlighet att förstärka sin roll som regional tillväxtmotor och flytta fram sin position i den storväxande Stockholmsegionen. Samtidigt ger det Sandviken möjlighet att inkludera ytterligare en industri till en världsledande industritradition.

Läs mer om etableringen

Hitta affärsmöjligheter som företagare

Etableringen av datacenterindustrin kan innebära många nya affärsmöjligheter för dig som företagare.

Läs mer om hur du som företagare kan vara med i utvecklingen

Jobba i branschen

Datacenterindustrin är en spännande bransch som expanderar i takt med digitaliseringen. I och med utvecklingen i Gävle-Sandviken kommer det att finnas goda möjligheter till jobb inom bland annat data- och nätverksteknik.

Läs mer om att jobba i datacenterindustrin