Företagarvecka

Gävle - Sandviken Företagarvecka 2023 äger rum vecka 45, 7-10 november.

Nyheter om Företagarveckan

VISA FLER

Program 2023

8.00 – 9.15 (kaffe och frukt serveras från 07.40)
Invigning av Gävle-Sandviken Företagarvecka 2023.

Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande, Gävle kommun och Peter Kärnström (S) kommunalråd, Sandvikens kommun inviger årets företagarvecka.

Föreläsning med Pontus Frithiof – ”Resan från kökslärling till prisad krögare och restaurangentreprenör”

Pontus Frithiof är kock, krögare och entreprenör. Han började sin karriär när han var 15 är,1987, som lärling hos Erik Lallerstedt. Därefter åkte Pontus för att arbeta på stjärnkrogar i Paris, där han även startade sin första cateringfirma för svenska företagsledare. Tack vare företagsledaren, finansmannen och mediemogulen Jan Stenbeck, fick Pontus möjligheten att öppna sin första restaurang Pontus in the Green House, 1999, som utsågs till Sveriges bästa restaurang. Sedan dess har det hänt mycket och idag är Pontus ett välkänt namn i branschen och för allmänheten. Pontus driver 21 restauranger och verksamheter, har över 100 anställda och är aktiv i arbetet med att förbättra branschen. Han är aktuell med nya verksamheter på Stockholm-Arlanda som öppnar nästa år: American Express Lounge, La Girafe Arlanda och Mondo. Pontus har under åren mottagit utmärkelser som Årets krögare, Årets affärskrog samt tilldelats Gastronomiska Akademins Guldmedalj, och han har gett ut två kokböcker.

Pontus kommer under sin föreläsning att berätta om sin resa från kökslärling till krögare och restaurangentreprenör, om sina lärdomar, erfarenheter och om hur Jan Stenbeck lärt honom att ingenting är omöjligt. Dessutom delar han med sig av konkreta tips.

Plats: Elite Grand Hotel, Kyrkogatan 28, Gävle
Arrangör: Gävle kommun och Sandvikens kommun
Anmälan:  Anmäl dig till invigningen och Pontus föreläsning här.

12.00-13.00
Livepodd med Gävle Business Podden

Kom och lyssna på en fartfylld talkshow med intressanta lokala gäster med fokus på näringslivet i Gävle och Sandviken, samtidigt som du njuter av en god lunch.

Plats: Restaurang Brända Bocken, Stortorget 1, Gävle
Arrangör: Gävle Business Podden i samarbete med Gävle och Sandvikens kommun
Anmälan:  Ingen anmälan.

14.30-16.30
Lansering av Gävle klimatavtal

Den 7 november lanserar Gävle kommun tillsammans med ett 20-tal andra aktörer Gävle klimatavtal, ett lokalt klimatavtal med tillhörande samverkansarena som samlar offentlig sektor, akademi, förenings- och näringsliv för att med gemensamma krafter skapa ett klimatneutralt och konkurrenskraftigt Gävle. Initiativet är en kraftsamling där lokala företag och organisationer samlas för konkret samverkan inom klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling. Tillsammans stöttar vi varandra, delar med oss av kunskap och erfarenheter, knyter nya kontakter och strävar mot samma mål – ett konkurrenskraftigt, attraktivt och klimatneutralt Gävle.

Under det här eventet får du bland annat

  • information om Gävle klimatavtal,
  • veta på vilket sätt initiativet kan hjälpa er affär,
  • höra på några lokala företag som har varit med och tagit fram klimatavtalet
  • hur ni gör för att bli en del av Gävle klimatavtal.

Plats: Stadshuset, lokal: Spegelsalen
Anmälan: Här anmäler du dig till Lansering av Gävle klimatavtal.

09:00 – 10:00
Samarbetsparterna LF Gävleborg och Movexum bjuder in till en inspirerande frukostföreläsning av en av landets främsta företagare och talare Thomas Ek.

Thomas Ek var så framstående inom sitt område att han blev nominerad till Årets talare – 2017. Under föreläsningen kommer du att få ta del av Thomas Eks berättelse om hur OBH Nordica på rekordtid blev marknadsledare i en redan mogen bransch. Med ett hängivet arbete och stor passion skapade bröderna Ek en framgångssaga tillsammans med sina lojala medarbetare. Genom innovation och design, samt mod, snabbhet och kraftfull marknadsföring, utmanade de alla multiinternationella aktörer på sitt eget sätt.

Efter föreläsningen har du möjlighet att njuta av kaffe, te och macka med andra näringslivsrepresentanter.

Detta är en utmärkt möjlighet att nätverka med andra företagare och samtidigt få insikt och inspiration från en av landets främsta experter.

Plats: Konserthuset Gävle (Lokal: Tamburinen)
Anmälan: Här anmäler du dig 

Företagsresan start 14:30

En inspirerande tanketripp för dig som är företagare. Intervjuer, underhållning och After Work, allt under ledning av proffsiga Linda Netsman som är vår konferencier.

Linda Netsman är uppvuxen i Freluga by där hon nu driver Freluga Trädgårdsscen och har några av Sveriges bästa artister som spelar hemma i hennes trädgård. Hon har arbetat som sångerska i tjugo år och är en sann entreprenör.

14.30 – 15.00 Swedish fika

15.00 – 16.00 Följ med på flera inspirerande företagsresor

Företagsresa 1

Petter Lundgren, grundade Clockwork Rekrytering och Bemanning 2012, nu ett av Sveriges mest framgångsrika företag inom området. Petters engagemang har inte bara gynnat honom själv utan också skapat möjligheter och arbetstillfällen för andra, vilket gör honom till en inspirerande förebild.

Företagsresa 2

Möt cafékungen Erik Mellqvist, Sandvikenkillen som Stockholmarna tagit till sitt hjärta. Han har gått från praktikplats som degknådare till grundare och ägare av flera populära café och restaurangverksamheter i Stockholm.

Företagsresa 3

Frida Nordstrand är Sandvikentjejen som idag är framgångsrik journalist och sportkommentator. Hör hennes resa från Jernvallen till de stora arenorna.

16.00 – 16.15 Snacks

16.15 – 17.00 Hur går det för Sandviken?

Vi tar tempen på hur Sandviken mår och hur det går för Sandviken med hjälp av inbjudna gäster.

17.15 – After Work – arrangör O’Learys

Meny O´Learys 

Plats: O´Learys, Smedsgatan 19, Sandviken
Arrangör: Sandvikens kommun och Företagarna i Sandviken
Partners: Din Lokaltidning, Brinc Relations, O´Learys, och Din Bil
Anmälan: Företagsresan (invajo.com)

Värd: Näringslivsavdelningen, Gävle kommun

8.00 – 9.30
Framtidens möjligheter finns i Gävle hamn

  • 08.00 – Frukost, vi bjuder på kaffe och smörgås.
  • 08.30 – 09.30 – Presentation av Gävle Hamn AB och Yilport Nordic.

För att utnyttja de logistiklösningar som finns och för att nå klimatmålen måste vi ta ett större grepp, både lokalt, nationellt och internationellt. Därför vill vi på Gävle hamn visa upp vad vi ser för möjligheter för våra lokala företag och därefter gemensamt diskutera framtida godsflöden.

Gävle Hamn AB har tillsammans med terminaloperatör Yilport Nordic byggt ut containerterminalen som är Sveriges tredje största och ostkustens största. I anslutning till terminalen finns ett världsunikt automatiserat höglager för papper, samt en kontrollstation för livsmedel som är den nordligaste i Sverige. Tillsammans uppgår investeringarna till drygt en miljard för att möta framtidens krav på hållbara trafiklösningar med en större överflytt från väg till sjöfart och järnväg enligt nationella godstransportstrategin.

Plats: Gävle Konserthus, Kungsbäcksvägen 22, Gävle
Anmälan: Här anmäler du dig till frukostmöte om hamnen.

10.00 – 10.50
Hur Amazon kan bidra till att skapa nya exportsuccéer och tips från Regional Exportsamverkan och Högskolan i Gävle

 

10.00 – Föreläsning med Christopher Skogfeldt – ”Hur blev Amazon framgångsrikt och hur kan Amazon bidra till att skapa fler framgångsrika företagare?”

Det spekulerades om Amazons intåg på den svenska e-handelsmarknaden i flera år. Inget skulle bli sig likt sades det. Men när de väl lanserade så var det inte så mycket som faktiskt förändrades. Eller? Och hur ser det ut nu tre år efter lanseringen? Och hur kan du som företagare använda Amazon för att växa ditt bolag?

Amazon och Business Sweden driver också initiativet Swedish E-Commerce Academy tillsammans med förhoppningen att stödja svenska e-handlare, stimulera till fler framgångsrika bolag och förhoppningsvis fler lokala arbetstillfällen.

Christopher Skogfeldt är affärsutvecklingschef på Amazon i Sverige och har både startat och drivit nya retailkoncept och även jobbat länge med vad det är som skapar framtidens handel. Han kommer ge en inblick i vad det är som har gjort Amazon framgångsrikt, deras resa i Sverige men också hur Amazon kan bidra till att skapa fler framgångsrika företagare och nya exportsuccéer.

10.30 – Regional Exportsamverkan – underlättar en hållbar exportresa

Johan Tunhult, Region Gävleborg, presenterar Regional Exportsamverkan och stöd som erbjuds företag som vill växa genom export

10.40 – Öka din egenförmåga till digitalt värdeskapande och digital konkurrenskra

Högskolan i Gävle informerar om projektet ”Strategier för utveckling av hållbar digital transformationskapacitet i små och medelstora företag” (STRIM). I projektet analyserar deltagarna och högskolans forskare tillsammans fallgropar och framgångsfaktorer på vägen till ökad konkurrenskraft i en digitaliserad värld. Projektet använder en vetenskapsförankrad modell med fem viktiga aspekter att ta hänsyn till och planera för i den digitala omställningsprocessen. Modellen anpassas till den egna organisationens eller företagets verklighet för att efter projektet kunna utgöra ett praktiskt verktyg i den egna digitala omställningsprocessen och som en del av en hållbar digital omställningsförmåga hos deltagarna.

STRIM finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Högskolan i Gävle och Region Gävleborg.

Plats: Gävle Konserthus, Kungsbäcksvägen 22, Gävle
Anmälan: Här anmäler du dig till föreläsningen.

11.00 – 12.00
Föreläsning med Martin Jönsson – ”AI och framtiden för medier”

Utvecklingen på AI-området har varit explosiv det senaste året, med en rad nya tjänster för att generera innehåll i olika format och en intensiv debatt om hur utvecklingen påverkar olika branscher och verksamheter. Inom mediebranschen finns en rad frågor att diskutera. Vad händer med mediekonsumenterna när falska bilder och videor sprids i större omfattning? Hur påverkas förtroendet för medier och synen på fakta? På vilka sätt kan medierna använda AI-tjänster och teknik för att effektivisera, förbättra och vidareutveckla verksamheten?

Martin Jönsson är redaktionell utvecklingschef på Bonnier News och har arbetat med AI-frågorna i många år. Han berättar om hur detta påverkar medierna, men också alla företag och människor, med den snabba utveckling som sker. Martin har varit verksam som journalist i mer än 40 år, har haft chefsroller på bland annat Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Svenska Dagbladet, och även varit gästprofessor i journalistik vid Göteborgs universitet.

Arrangör: Bonnier News
Plats: Gävle Konserthus, Kungsbäcksvägen 22, Gävle
Anmälan: Här anmäler du dig till föreläsningen.

12.00 – 13.30
Lunch (du står själv för kostnaden)

Stanna gärna kvar och ät lunch på Konserthusets restaurang Gourmet Blå.

Här hittar du Konserthusets lunchmeny.

Pris: 135 kronor per person
Plats: Gävle Konserthus, Kungsbäcksvägen 22, Gävle

Vill  du vara säker på att få en plats kan du boka bord här eller ringa 026-17 29 40

13.30 – 14.30
”Hur går det för Gävle?”

Vi tar tempen på hur Gävle mår och på hur det går för Gävle ur ett näringslivsperspektiv.

Vi kommer att lyssna till:

  • Göran Arnell, kommundirektör, Gävle kommun – informerar om ”Gävle växer” vad har hänt och vad är på gång.
  • Josefin Lindström , kontorschef, SEB – hur ser det ekonomiska läget ut nu och vad kan vi förvänta oss framöver.
  • Jennie Järverud, affärschef, Diös – berättar om hur det går med planerna på att utveckla Magasinsområdet på Alderholmen.

Timmen avslutas med att Styrelseakademien Gävleborg delar ut ”Mångfaldspriset” som de instiftat tillsammans med Nordea och ALMI. Priset delas ut till ett företag för goda insatser inom arbetet för ökad mångfald.

Plats: Gävle Konserthus, Kungsbäcksvägen 22, Gävle
Anmälan: Här anmäler du dig till föreläsningen.

14.30 – 15.00
Kaffe och kaka

Plats: Gävle Konserthus, Kungsbäcksvägen 22, Gävle

15.00 – 16.00
Föreläsning med Laila Bagge – ”Vill du lyckas? Våga misslyckas!”

Laila Bagge är låtskrivare, sångerska, manager och entreprenör och har aldrig varit rädd att pröva på nya saker. Hennes nyfikenhet och entreprenörsanda har styrt hennes yrkesliv som många gånger har öppnat nya spännande dörrar. I hela sitt yrkesliv har hon på olika sätt arbetet inom musikbranschen, som manager, talangscout för BMG i New York och skrivit låtar till artister som Céline Dion och Maya. Laila är också en välkänd medieprofil genom sin tidigare medverkan i Idol-juryn och nuvarande i radioprogrammet RIX MorronZoo.

I sin föreläsning talar Laila Bagge om entreprenörskap och företagsamhet som hon integrerar i berättelsen om sin egna resa genom livet och sina erfarenheter från den hårda bransch hon arbetar inom. Laila tror på att hålla fokus framåt och inte fästa så stor vikt vid de motgångar man möts av, utan istället acceptera och lära sig något nytt från det och fortsätta vidare framåt. Huvudbudskapet med Lailas föreläsning är att man måste våga tänka utanför ramarna för att komma vidare, och att man måste våga misslyckas för att vinna.

Plats: Gävle Konserthus, Kungsbäcksvägen 22, Gävle
Anmälan: Här anmäler du dig till föreläsningen.

16.30 – cirka 20.00
After Work

Avsluta en fullspäckad dag med trevligt och lättsamt mingel och nätverkande. Ta gärna något gott att äta och dricka, (som du själv betalar) och passa på att prata om dagens föreläsningar med nya bekantskaper från Gävles och Sandvikens näringsliv.

Arrangör: Företagarna Gävle
Plats: Restaurang Brända Bocken, Stortorget 1, Gävle
Anmälan: Ingen anmälan behövs

8.00 – 15.00
Företagsbesök av politiker och tjänstepersoner

Vill ert företag ha besök av politiker och tjänsteperson från Gävle kommun?

Vi jobbar ständigt med att förbättra vår service till företagen i kommunen. För att lyckas med detta vill vi veta hur det är att driva företag i Gävle, vad är bra och vilka utmaningar står företagen för?
Bästa sättet att få svar på dessa frågor är att besöka er, få ta del av er vardag och lyssna in era synpunkter och tankar.

Fredagen den 10 november är våra politiker och tjänstepersoner laddade och vill gärna besöka massor av lokala företag, stora som små, olika branscher och även er som tidigare fått ett besök, så är ni intresserade klicka in på länken nedan och boka in ett företagsbesök.

Anmälan: Anmäl ett företagsbesök här.

Samarbete mellan Gävle och Sandviken

Gävle och Sandvikens näringslivsenheter arrangerade 2021 för första gången en gemensam företagarvecka. Målet med veckan är att samla initiativ som inspirerar och ger företagarnytta men också lyfta fram och belysa företagandet i regionen. Genom att arrangera veckan tillsammans skapas möjligheter för ett ökat samarbete och nätverkande över kommungränserna.

Nyhetsbrev

Häng med i vad som händer för företagare i Gävle kommun genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Du får bland annat inbjudningar till möten och information från kommunen om sådant som berör dig som företagare.

Fyll i din e-postadress för att börja få nyhetsbrev från Näringslivsavdelningen.

Företagsservice

Företagsservice hjälper dig med allt i ditt företagande. Hit kan du vända dig med allt från en enkel fråga om ditt företagande eller för att få ett samordnande stöd under en längre tid. Så att du kan fokusera på det du är bäst på – ditt företag.

Läs mer om Företagsservice och vad vi kan hjälpa dig med.