Hållbart resande för barn i skola och förskola

Hållbart resande för barn i skola och förskola

Vi arbetar för att ge fler barn och vårdnadshavare goda förutsättningar att gå, cykla eller resa med buss till och från skolan och förskolan.

Hållbara och säkra resor till skolan

Du som är vårdnadshavare kan resa hållbart till och från skolan eller förskolan med ditt eller dina barn på olika sätt. Ni kan till exempel gå, cykla eller åka buss. På din skolas sida under ”Kontakta oss” hittar du information om hur du enkelt kan cykla, gå eller åka buss till skolan. Här hittar du din skola.

Vandrande eller cyklande buss

Ett sätt att resa till och från skolan är via vandrande eller cyklande bussar. Det innebär att en eller flera vuxna leder barn till skolan eller olika aktiviteter. Läs mer om vandrande eller cyklande buss och vilket stöd vi erbjuder.

Trafikrelaterade åtgärder

Vi arbetar för att skolvägar och skolområden ska vara säkra med god framkomlighet för gående och cyklister. Det är en förutsättning för att fler ska välja hållbara färdsätt till och från skolan. Vid behov utför vi därför åtgärder för att öka trafiksäkerheten och förbättra framkomligheten i anslutning till skolans område.

  • Vi förbättrar belysning och sikt på platser som kan upplevas som otrygga.
  • Vi utför trafikmätningar för att mäta antalet motorfordon och deras hastighet i närheten av skolor.
  • Vi sänker hastigheter för motortrafik på vägar som ligger i anslutning till skolor.
  • Vi utformar säkra gång- och cykelpassager över bilvägar.

Hållbart resande i skolundervisningen

Undervisningen i grundskolan ska enligt Skolverkets läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet behandla miljöfrågor utifrån elevernas vardag, till exempel genom att elever lär sig om trafik och trafiksäkerhet.

Grön Flagg Trafiksmart skola är ett undervisningsmaterial som tagits fram av Håll Sverige Rent i samarbete med Gävle kommun. Trafiksmart skola ger tips på hur skolan och elever kan arbeta med trafik och trafiksituationen runt skolan inom konceptet Grön Flagg.

Materialet ligger öppet för alla skolor att ta del av och kräver ingen särskild certifiering eller inlogg. Läs mer om Grön Flagg Trafiksmart skola på Håll Sverige Rents webbplats.

Med Trafikhjulet vill vi stödja och inspirera pedagoger till att väcka barns intresse för och förmåga att gå, cykla och åka kollektivtrafik. Aktiviteterna i Trafikhjulet är öppna för både kommunala och fristående skolor och förskolor. Läs mer om Trafikhjulet.

Din skola kan anordna en trafikvecka där elever får möjlighet att lära sig mer om trafiksäkerhet, trafikregler och trafikmärken genom både undervisning och praktiska övningar. Vi erbjuder tips och inspirationsmaterial till skolor och skolpersonal som vill anordna en trafikvecka. Kontakta oss på gavle.kommun@gavle.se för mer information.

Kommunala grundskolor och friskolor kan låna cyklar till utflykter, temadagar eller andra skolaktiviteter. Lånet är kostnadsfritt och cyklarna lämnas och hämtas på er skola. Boka och läs mer om skolcyklarna.

Fokusarbete på utvalda skolor

Projektet Hit och dit – barn i trafik

I projektet ”Hit och dit – barn i trafik” genomför vi under en tvåårsperiod en rad insatser och aktiviteter på utvalda skolor i Gävle. I projektet samarbetar trafikplanerare från Gävle kommun med det kommunala fastighetsbolaget Gavlefastigheter och skolpersonal, elever och vårdnadshavare på skolan för att främja hållbart resande till och från skolan. Du kan se exempel på aktiviteter och hur projektet kan genomföras nedan.

  • Vi genomför en trafikinventering och insamling av synpunkter om skolgården och skolans närmiljö. Arbetet bygger på resvaneundersökningar och samverkansträffar och involverar både vårdnadshavare, skolpersonal, elever och Gavlefastigheter.
  • Vi bjuder in till en samverkansträff där representanter från skolan, Gavlefastigheter och trafikplanerare från Gävle kommun deltar.
  • Skolans elevråd samlar in synpunkter och tankar från elever.
  • Vi genomför trafik- och hastighetsmätningar och analyserar olycksstatistik i anslutning till skolan.
  • Elevråd, trafikplanerare och Gavlefastigheter träffas och ser tillsammans över skolgården och trafiken i skolans närmiljö.
  • Elever i årskurs fyra deltar i en teoretisk och praktisk cykelutbildning med Nationella trafiksäkerhetsförbundet, NTF.

  • Elever i årskurs två deltar under hösten i en bussåkarutbildning med X-trafik och Nationella trafiksäkerhetsförbundet, NTF.
  • Samtliga elever på skolan får reflexer och cykellysen. Skolan eller förskolan genomför aktiviteter och/eller undervisning med koppling till hur viktigt det är att synas i trafiken när det är mörkt.
  • Vi bjuder in vårdnadshavare till föräldramöte eller workshop där vi diskuterar erfarenheter och förslag kopplade till skolans trafikmiljö.
  • Vårdnadshavare kan skicka in synpunkter och idéer kopplade till hur vårdnadshavare kan bidra till en säker trafikmiljö via en e-tjänst.
  • Vårdnadshavare har möjlighet att kostnadsfritt prova på ellådcyklar och elcyklar med vagn. Läs mer om hur det fungerar och anmäl intresse för att låna en prova-på-cykel.
  • Personal på skolan har möjlighet att delta i kampanjen Vintercyklisten. Deltagare får vinterdäck till cykeln och åtar sig att cykla till och från arbetet minst tre dagar i veckan. Läs mer om Vintercyklisten.
  • Efter höstens möten och analyser beslutar och planerar vi vilka eventuella åtgärder som ska genomföras på skolgården och i anslutning till skolan.

  • Vi genomför eventuella byggnationer under våren och sommaren med målsättningen att arbetet ska vara färdigställt när höstterminen startar.
  • Vi skickar ut informationsbrev till vårdnadshavare med rekommenderade gång- och cykelvägar och busshållplatser för resor till och från skolan.
  • Elever i årskurs fyra deltar i en teoretisk och praktisk cykelutbildning med Nationella trafiksäkerhetsförbundet, NTF.

  • Vi bjuder in vårdnadshavare till ett föräldramöte där vi diskuterar erfarenheter och förslag kopplade till skolans trafikmiljö och uppmuntrar till hållbart resande.
  • Elever i årskurs två deltar i en bussåkarutbildning med X-trafik och Nationella trafiksäkerhetsförbundet, NTF.
  • Skolan fortsätter att arbeta med trafikfrågor och hållbart resande på olika sätt inom verksamheten.
  • Vi sammanställer en plan för hur det fortsatta arbetet med hållbart resande ska se ut på skolan.

Kampanj Prova-på-cykel

Du som vårdnadshavare inom Gävle kommun har under en låneperiod chansen att prova en specialbyggd elcykel för resor till och från förskola och grundskola. Här kan du läsa mer.

Kontakt

Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill ha mer information. Du kan exempelvis kontakta oss om

  • du har förslag på hur trafikmiljön kring en skola i Gäve kan förbättras.
  • du är elev, vårdnadshavare eller arbetar inom skolan och vill att din skola ska delta i projektet ”Hit och dit – barn i trafik”.
  • du har förslag eller idéer kopplade till hållbar skolmobilitet och hållbart resande för barn, till exempel förslag på aktiviteter.
  • du arbetar i skolan och är intresserad av en föreläsning, utbildning eller genomgång om ett trafikrelaterat ämne för skolpersonal, vårdnadshavare eller elever.

Kontakta kundtjänst