Låna talböcker

Du som har en läsnedsättning kan låna talböcker. Här får du information om hur du lånar talböcker på ditt närmaste bibliotek och hur du laddar ner talböcker hemifrån.

Om talböcker

Talböcker är till för dig som har en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text. Exempel på funktionsnedsättningar är dyslexi, synnedsättning, intellektuell funktionsnedsättning och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Du behöver inte visa intyg för att låna talböcker.

På Legimus webbplats kan du läsa mer om vilka som har rätt att låna talböcker.

Du som inte har en läsnedsättning, men vill lyssna på en bok, kan låna ljudböcker. Ljudböcker kan lånas av alla och finns att låna på våra bibliotek.

Låna talböcker på ditt bibliotek

Du kan låna talböcker på alla Gävles bibliotek och på Stadsbiblioteket kan du välja bland fler än 100 000 talböcker för alla åldrar, i alla ämnen och på olika språk.

Ladda ner talböcker hemifrån

Du som har en läsnedsättning kan ladda ner talböcker via Legimus. För att kunna ladda ner talböcker på Legimus måste vi på biblioteket registrera dig som användare. Kontakta oss så hjälper vi dig. Använd ett av följande alternativ.

Via e-tjänst

Via ett besök till Stadsbiblioteket

Via telefon

Få hem talböcker via post

Du som själv inte kan ta dig till biblioteket har möjlighet att få talböcker hemsända gratis med post. Kontakta oss så hjälper vi dig. Använd ett av följande alternativ.

Via e-tjänst

Via telefon

Har du prenumeration på en dagstidning som taltidning kan du få dina talböcker levererade digitalt direkt till din talboksspelare. Tjänsten som är gratis heter Talboken kommer, TBK. Kontakta Stadsbiblioteket för mer information.