Natur på Limön

Limön är en ö i Gävlebukten som har en historia som populärt utflyktsmål ända sedan 1800-talet.

Naturen på Limön präglas av den kalkrika jorden. Kalkstensbrytning har skett i ­liten skala på Limön fram till ­slutet av 1800-talet. I barrskogen finns det gott om växter som trivs i den kalkrika ­marken, till exempel sårläka, vårärt och olika arter av orkidéer.

I skogen kan man få syn på, och framförallt höra, småfåglar och ­hackspettar.
Däggdjur finns det färre av, men ­rådjur och grävling hör till de bofasta invånarna i skogen och någon gång ibland simmar det över en älg på ­tillfälligt besök från fastlandet.

Strandområdena är viktiga för många fågel­arter som till exempel vitkindad gås, sked­and, strandskata, drillsnäppa och röd­bena. ­Särskilt betydelsefullt för fågellivet är ­holmarna och grunden som omger Limön. Där bildar fisk- och silvertärnor stora kolonier på våren när de kommer från avlägsna övervintrings­områden. Silvertärnan är den ­fågel som ­flyttar längst av alla och lämnar Antarktis till ­förmån för Limön på våren, en flygtur på mer än 15 000 kilometer. Andra fågelarter, som vigg, ­snatterand och små­skrake, häckar gärna mitt bland tärnorna och drar nytta av deras ­förmåga att vakta boplatsen från rovdjur.

Runt hela Limön finns grunda ­vatten med en blandning av arter som trivs i söt- eller brackvatten. I de mer skyddade områdena mellan ­öarna bildas ängar under vattenytan av grönalger, kransalger och under­vattens­växter. Många kräftdjur, snäckor, fiskar och fåglar har sin boplats eller födosöksområde här.