Fordons- och transportprogrammet
Borgarskolan

Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet på Borgarskolan är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med olika fordon och transporter eller med godshantering. Programmet vänder sig till dig som är intresserad av motorer och gillar att lösa problem praktiskt.

Så här är programmet upplagt

På Fordons- och transportprogrammet är de gymnasiegemensamma ämnena:

  • engelska,
  • historia,
  • idrott och hälsa,
  • matematik,
  • naturkunskap,
  • religionskunskap,
  • samhällskunskap och
  • svenska eller svenska som andraspråk.

Programgemensamma karaktärsämnen är:

  • fordons- och transportbranschen och
  • fordonsteknik.

Inriktningar

Läsåret 2023/2024 erbjuds inriktningen på Lugnetgymnasiet i Falun.

Inget intag höstterminen 2024.

Vad lär jag mig?

Inriktningen lastbil och mobila maskiner ger dig kunskaper inom felsökning, komponent- och kretsmätningar, diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner. Du övar dig i att hitta samband och att systematiskt leta dig fram till grundorsaken till ett problem.

Vad lär jag mig?

Inriktningen personbil ger dig kunskaper inom felsökning, komponent- och kretsmätningar, diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Du övar dig i att hitta samband och att systematiskt leta dig fram till grundorsaken till ett problem.

Vad lär jag mig?

Inriktningen transport ger dig kunskaper inom trafikkunskap, transportsystem och logistik. Du lär dig köra, lasta, lossa och hantera gods.

Så här arbetar vi

På Fordons- och transportprogrammet varvar vi teori och praktik. Vi arbetar med modern utrustning och teknik i undervisningen för att visa hur teorin stämmer i praktiken.

I våra stora och fina verkstadslokaler får du lära dig om fordonsfunktion och konstruktion och hur du diagnostiserar, reparerar och utför service.

Målsättningen är att du som elev ska tillägna dig så mycket kunskaper och färdigheter att du klarar branschens certifikat och blir anställningsbar. För att ytterligare underlätta för dig att få jobb får du även körkortsundervisning i skolan.

Hälsokrav

Arbete inom fordonsbranschen kan ibland vara fysiskt påfrestande, med ansträngande arbetsställningar och en del tunga lyft.

Om du tänker dig en framtid inom branschen så är det viktigt att kroppen håller. Du behöver inte vara urstark, men bör inte ha problem med rygg och axlar.

Inom karosseriinriktningen krävs också att man klarar isocyanat-testet som mäter lungkapacitet.

Även inom tranportinriktningen ställs en del specifika medicinska krav för att få högre körkortsbehörighet.

Lämna in bilen hos oss

Som privatperson kan du lämna in din bil till oss.

Kontakta Stefan Falk eller Pär Johansson för mer information.

Efter gymnasiet

Vad du kan göra efter gymnasiet varierar beroende på vilken inriktning du väljer.

Lastbil och mobila maskiner

Du kan välja att direkt börja arbeta eller också läsa vidare på högskola eller universitet eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet.

Inriktningen kan leda till yrken som till exempel lastbilsmekaniker, maskinmekaniker eller för arbete som reservdelsspecialist inom fordonsreservdelshandeln

Personbil

Du kan välja att direkt börja arbeta eller också läsa vidare på högskola eller universitet eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet.

Inriktningen kan leda till yrken som till exempel personbilsmekaniker eller för arbete som reservdelsspecialist inom fordonsreservdelshandeln.

Transport

Du kan välja att direkt börja arbeta eller också läsa vidare på högskola eller universitet eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet.

Inriktningen kan leda till yrken som till exempel lastbilsförare.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Delar av utbildningen genomförs på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor.

Vi har ett gott samarbete med respektive bransch vilket gör att du får erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb

Högskolebehörighet på alla program

Alla våra program ger behörighet till högskola. Det innebär att du får grundläggande behörighet även när du väljer något av våra yrkesprogram.

Poängplan för Fordons- och transportprogrammet

Information från Skolverket

På Skolverkets webbplats kan du läsa mer om Fordons- och transportprogrammet.

Bilder från Fordons- och transportprogrammet

Lastbil i verkstad Elever på Borgarskolans fordons- och transportprogram utför montering. Fordon i verkstad Två par händer och en maskindel. Bil upphissad i verkstad. Elever på Borgarskolans fordons- och transportprogram utför montering.