Hantverksprogrammet
Polhemsskolan

Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet på Polhemsskolan är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta praktiskt och kreativt. Vi erbjuder inriktningarna Frisör, barberare och hår- och makeupstylist samt Textil design.

Så här är programmet upplagt

På Hantverksprogrammet läser du flera yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen. Du läser bland annat entreprenörskap, hantverk, hantverkskunskap och tradition och utveckling.

Du får lära dig om hantverksprocess, formgivning, företagande och service. Du tränar dig i att utveckla idéer till färdiga produkter och att bedöma vilka material och maskiner du behöver. Du lär dig också hur du bedömer ekonomisk lönsamhet.

På Hantverksprogrammet läser du följande gymnasiegemensamma ämnen

  • engelska
  • historia
  • idrott och hälsa
  • matematik, naturkunskap
  • religionskunskap
  • samhällskunskap
  • svenska eller svenska som andraspråk

Programgemensamma karaktärsämnen är:

  • entreprenörskap
  • hantverk
  • hantverkskunskap

Inriktningar

Inriktningen frisör, barberare och hår- och makeupstylist ger dig kunskaper om och färdigheter i olika behandlingar, tekniker och hantering av verktyg. Du får också kunskaper om material som förekommer inom branschen. Det är en inriktning för dig som gillar färg, form, trender och människor.

Se våra elever svara på frågor från elever i årskurs 9

Vad lär jag mig?

Vi anpassar utbildningen efter modet. Vi utgår från baskunskaper och anpassar utbildningen utifrån aktuellt mode.

Hår, make up, design och de olika trender som modet har vävs in i olika stylingprojekt under utbildningstiden. Kunskaper om färg, form och stil ingår i de olika kurserna som du också arbetar praktiskt med.

Kommunikation är en viktig del av ditt framtida yrke. Därför ingår kommunikation i dina yrkesämnen och du får även lära dig att reflektera.

I utbildningen utgår vi från ett entreprenöriellt förhållningssätt, med fokus på helhetssynen av människan.

Hur lär jag mig?

I skolans uppbyggda salonger växlar du mellan att arbeta på frisörhuvuden, modeller och kunder. För att kunna bemöta alla typer av kunder på bästa sätt får du lära dig om kundpsykologi och service.

Vi har ett mycket bra samarbete med frisör- och modebranschen och vår branschorganisation. Det innebär att ditt arbetsplatsförlagda lärande kommer att ske på ett företag med utbildade handledare.

Inriktningen Textil design ger dig kunskaper om och färdigheter i konstruktion, tillverkningsmetoder och hantering av verktyg och maskiner. Du får också kunskaper om material som används inom hantverksområdet.

Se våra elever svara på frågor från elever i årskurs 9

Vad lär jag mig?

Hos oss får du lära dig grunderna inom hantverks- och textildesign. Förutom kärnämnen ingår också kurser i entreprenörskap, material och miljö samt design.

Hos oss får du bland annat lära dig att skapa och sy egna kreationer och möjligheten att visa upp dina egna designade plagg i olika modevisningar.

Hur lär jag mig?

Dina verktyg blir penna, pensel, dator, sax, symaskin och din kreativa förmåga.

Du får lära dig att arbeta från idé till färdig produkt och får chansen att starta och driva ett UF-företag med egna produkter (UF= Ung Företagsamhet).

Så här arbetar vi

På Hantverksprogrammet arbetar vi ämnesövergripande och självklart jobbar också inriktningarna tillsammans i vissa delar.

Du har möjlighet att anpassa ditt arbete utifrån dig själv och din personliga lärstil. Den utrustning och de maskiner som vi använder uppfyller givetvis branschkraven.

Återkommande aktiviteter

Varje år arrangerar hantverksprogrammet modevisningar både inom och utom skolans väggar. Vi är även med och arbetar inför och under Polhemsskolans julmarknad.

Efter gymnasiet

Vad du kan göra efter gymnasiet varierar beroende på vilken inriktning du väljer.

Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Du kan välja att direkt börja arbeta eller också läsa vidare på högskola eller universitet eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet.

Inriktningen ger möjlighet till arbete inom frisörbranschen så som frisör och barberare. Andra tänkbara yrken kan vara som stylist eller inom detaljhandeln.

Textil design

Du kan välja att direkt börja arbeta eller också läsa vidare på högskola eller universitet eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet.

Inriktningen ger möjlighet till arbete inom textilbranschen eller inom detaljhandeln. Du får också goda grundkunskaper i försäljning och ger dig en bra grund om du vill vidareutbilda dig till designer, inköpsassistent, textillärare, produktutvecklare eller inredare.

Arbetsplatsförlagt lärande

Delar av utbildningen genomförs på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor.

Vi har ett gott samarbete med respektive bransch vilket gör att du får erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Högskolebehörighet på alla program

Alla våra program ger behörighet till högskola. Det innebär att du får grundläggande behörighet även när du väljer något av våra yrkesprogram.

Poängplan för Hantverksprogrammet

Information från Skolverket

På Skolverkets webbplats kan du läsa mer om Hantverksprogrammet.

Våra inriktningar på Instagram

Du som vill veta mer om vad som händer på Hantverksprogrammet kan följa våra inriktningar Frisör och Textil design på Instagram.

Följ inriktningen Frisör på Instagram.

Följ inriktningen Textil design på Instagram.

Bilder från Hantverksprogrammet

Symaskin och ett par händer som matar in tyg i symaskinen. Provdocka med textil i olika färger på. En person sticker en knappnål genom en tygbit som sitter på en docka. En blond person blir klippt i håret med en frisörsax av en frisörelev. Sprayflaska i fokus, i bakgrunden skymtas kvinnor i frisörstolar Frisör färgar håret på kund och folierar det.