VVS- och fastighetsprogrammet
Polhemsskolan

VVS- och fastighetsprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet på Polhemsskolan är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta inom sektorerna fastighet, kyl- och värmepump, ventilation samt VVS.

Se våra elever svara på frågor från elever i årskurs 9

Så här är programmet upplagt

På VVS-och fastighetsprogrammet läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen. Du läser bland annat elkraftteknik, systemkunskap, värmelära och verktygs- och materialhantering.

Du får arbeta i verkstäder som har arbetsplatser för eget arbete. Du har tillgång till maskiner och verktyg inom de olika yrkesutgångarna. Programmet är inriktat mot installation, service och underhåll av energitekniska anläggningar och system i fastigheter.

Inriktningar

Inriktningen Kyl- och värmepumpsteknik ger dig fördjupade kunskaper inom installation, service, drift, säkerhet och underhåll av olika anläggningar, till exempel isbanor, kyl- och frysdiskar, värmepumpar.

Vad lär jag mig?

Du får grundläggande kunskaper om energioptimering, hur man får ut mesta effekt med minsta mängd energi till lägsta kostnad. Du får kunskaper i att på ett energieffektivt sätt skapa ett behagligt klimat i bostäder och andra fastigheter.

Hur lär jag mig?

Vi varvar teori med praktik.  Du arbetar självständigt och tillsammans med andra utifrån både nya och beprövade metoder.

Inriktningen VVS ger dig fördjupade kunskaper inom installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem. Den ger också fördjupade kunskaper inom energi- och miljöfrågor samt om säkerhet inom VVS-teknik.

Vad lär jag mig?

Du får lära dig allt från traditionellt rörmokeri till avancerade tekniska lösningar för energihantering.

Väljer du att sikta på yrkesutgången industrirör kan du även få jobba med montage och svetsning av rörsystem på kraftverk och industrier.

Hur lär jag mig?

Vi varvar teori med praktik.  Du arbetar självständigt och tillsammans med andra utifrån både nya och beprövade metoder.

Så här arbetar vi

Du arbetar enskilt eller i grupp i verkstäder där lärare alltid finns till hands. Första läsåret får du prova på alla inriktningar för att inför andra läsåret välja den inriktning som du vill gå. Det är ditt betyg i åk 1 som avgör om du får din valda inriktning.

Utbildningen varvar teori och praktik och har varierande former för redovisning – praktiskt, muntligt eller skriftligt. Du får arbeta tematiskt med en kort genomgång av läraren. Därefter övergår du i eget praktiskt arbete, vilket avslutas med en redovisning.

Studiebesök

Du får göra studiebesök på företag som verkar inom branschen och träffa tillverkare som kommer till skolan och visar sina produkter, vilket ger ökad materialkännedom.

Stöd under utbildningen

Vi har väl inarbetade rutiner för hur vi ska hjälpa dig som elev vid behov av stöd. Lösningarna är individuella och vi tittar alltid på varje elevs enskilda behov.

Efter gymnasiet

Vad du kan göra efter gymnasiet varierar beroende på vilken inriktning du väljer.

Kyl- och värmepumpsteknik

Du kan välja att direkt börja arbeta eller också läsa vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet.

Inriktningen ger möjlighet till arbete som till exempel kylmontör eller kyltekniker inom bland annat fastighet och industri.

Inriktningen har ingen lärlingsperiod efter utbildningen.

VVS

Du kan välja att direkt börja arbeta eller också läsa vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet.

Inriktningen ger dig möjlighet att arbeta med röranläggningar för värme och sanitet (vatten och avlopp) i nybyggnader, om- och tillbyggnader eller reparationsarbeten.

Efter utbildningen har du fått grunden för VVS. När du har arbetat cirka två år och har godkända betyg i de ämnen som branschen kräver kan du göra ett yrkesexamensprov. Blir du godkänd då får du ditt yrkesbevis som VVS-montör.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Delar av utbildningen genomförs på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor.

Vi har ett gott samarbete med respektive bransch vilket gör att du får erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Högskolebehörighet på alla program

Alla våra program ger behörighet till högskola. Det innebär att du får grundläggande behörighet även när du väljer något av våra yrkesprogram.

Poängplan för VVS- och fastighetsprogrammet

Information från Skolverket

På Skolverkets webbplats kan du läsa mer om VVS- och fastighetsprogrammet.

Bilder från VVS- och fastighetsprogrammet

Elev på VVS- och fastighetsprogrammet kontrollerar rörledningar Elever på vvs- och fastighetsprogrammet löder. Elever på VVS- och fastighetsprogrammet löder. Lärare undervisar elev på VVS- och fastighetsprogrammet. Elever på VVS- och fastighetsprogrammet löder. Elever på VVS- och fastighetsprogrammet kontrollerar en pump.