Estetiska programmet
Vasaskolan

Estetiska programmet

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program som passar dig som vill vara kreativ, lära känna dig själv och dina möjligheter att skapa och uttrycka dig.

Så här är programmet upplagt

På Estetiska programmet läser du följande gymnasiegemensamma ämnen:

  • engelska
  • historia
  • idrott och hälsa
  • matematik
  • naturkunskap
  • religionskunskap
  • samhällskunskap
  • svenska eller svenska som andraspråk

Programgemensamma karaktärsämnen är:

  • estetisk kommunikation och
  • konst och kultur.

På Estetiska programmet får du utveckla dina kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna. Du får lära dig om olika kreativa arbetssätt, både enskilt och i grupp. Du blir van att samarbeta, jobba i projekt och att stå inför publik.

Inriktningar

Inriktningen Bild och formgivning ger dig kunskaper inom traditionella konst- och designområden. Inriktningen vänder sig till dig som vill utveckla din kreativitet.

Se våra elever svara på frågor från elever i årskurs 9

Vad lär jag mig?

Du lär dig om tekniker för att framställa bilder. Du utvecklar din förmåga att uttrycka dig och kommunicera visuellt samt att uppleva, tolka och reflektera ur olika perspektiv.

I årskurs 1 får du som elev möta och prova på många olika tekniker, material och begrepp. I årskurs 2 får du sedan fördjupa dig inom bland annat film, foto, måleri och skulptur för att sedan i årskurs 3 få möjlighet att arbeta med de områden du själv vill fördjupa dig inom.

För att du som elev ska kunna fördjupa dig är lärarna specialiserade inom olika områden av bild och formgivning.

Hur lär jag mig?

Vi möter dig på den nivå du befinner dig och låter dig utveckla din kreativitet och praktiska kunskap inom exempelvis måleri, skulptur, formgivning och mediatekniker som foto, film och digitalt skapande.

Så här har elever sagt om inriktningen

”När jag valde bild och form i nian så visste jag redan då att jag ville läsa till sjuksköterska senare, men jag valde bild och form ändå som gymnasieutbildning för att jag ville ha kul under de tre åren och utveckla den kreativa ådran och lära mig nya saker.”
Olivia, elev på estetiska programmets bild- och forminriktning

”För att det är KUL framför allt, men också för att du får en fantastisk utbildning. Vasa har underbara och engagerade lärare, lokalerna är fina och utbildningen i sig ger en bra bredd.”
Malin, elev på estetiska programmets bild- och forminriktning

Vill du utvecklas inom musiken, lära dig skriva egen musik och känna dig säker på en scen? Hos oss utvecklar du din kreativitet och samarbetsförmåga, kunskaper du har nytta av i både privatliv och yrkesliv.

Se våra elever svara på frågor från elever i årskurs 9

Vad lär jag mig?

På musikinriktningen stärker du ditt personliga uttryck inom musiken. Du får djupare kunskaper i ditt instrument eller din sång, samtidigt som du utvecklas inom andra delar av musiken så som att samarbeta och spela med andra, ljudteknik och musikteori. Du får arbeta i en studio och får möjlighet att komponera musik för Gävle symfoniorkester.

Du behöver inte ha tagit sång eller instrumentlektioner tidigare, vi börjar undervisningen från den nivå du befinner dig på. När du gör din ansökan anger du vilka huvudinstrument du vill ha och du är garanterad något av dina två förstahandsval. Sång räknas naturligtvis också som ett instrument.

Musiklärarna är legitimerade lärare som vid sidan av undervisningen är aktiva musiker, vilket bidrar till en undervisning förankrad i det yrkesmässiga musiklivet.

Hur lär jag mig?

Under alla tre åren arbetar du kreativt och individanpassat utifrån ditt huvudinstrument eller din sång. Stort fokus ligger på ensemblespel i olika grupper och musikstilar. Du får även individuella lektioner på ditt huvudinstrument samt kurser i gehörs- och musiklära, musikproduktion, körsång och grundkunskaper i gitarr eller piano. Varje år samarbetar vi mellan årskurserna och sätter upp en gemensam konsert.

Så här har elever sagt om inriktningen

”Det viktiga för mig var möjligheten att kombinera min passion för musiken med mina teoretiska studier. Den möjligheten fick jag på musikinriktningen och kunde sedan studera vidare vid Uppsala Universitet.”
Anton, tidigare elev vid estetiska programmets musikinriktning

”Det bästa med musikinriktningen är gemenskapen. Oavsett bakgrund kan alla umgås eftersom vi möts i ett gemensamt intresse – musiken.”
Adina, tidigare elev vid estetiska programmets musikinriktning 

Efter gymnasiet

Vad du kan göra efter gymnasiet varierar beroende på vilken inriktning du väljer.

Bild och formgivning

Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områden. Utbildningen kan leda till yrken som illustratör, serietecknare, fotograf, bildlärare, konstnär, skulptör, designer, inredningsarkitekt. Dessutom kan samtliga estetiska inriktningar leda till yrken som till exempel jurist, lärare, studie och yrkesvägledare, psykolog eller socionom.

Musik

Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områden. Utbildningen kan leda till yrken som musiker, musiklärare, musikpedagog och producent. Dessutom kan samtliga estetiska inriktningar leda till yrken som till exempel jurist, lärare, studie och yrkesvägledare, psykolog eller socionom.

Teater

Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier inom konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områden. Utbildningen kan leda till yrken som skådespelare, teaterpedagog, scenograf och producent. Dessutom kan samtliga estetiska inriktningar leda till yrken som till exempel jurist, lärare, studie och yrkesvägledare, psykolog eller socionom.

Estetiska programmet på Instagram

Du som vill veta mer om vad som händer på Estetiska programmet kan följa oss på Instagram.

 

Poängplan för Estetiska programmet

Information från Skolverket

På Skolverkets webbplats kan du läsa mer om Estetiska programmet.

Bilder från Estetiska programmet

Elever dansar. Elev redigerar film. Elever dansar. Elever övar teaterstycke. Elever i foto och filmstudio. Elev målar tavla.