skriv utLyssnaTranslate Restaurang- och livsmedelsprogrammetRestaurang- och livsmedelsprogrammet på Polhemsskolan är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta i yrken nära kunder och gäster på exempelvis restaurang, konditori, bageri och butik. Se filmer från vårt program Se våra elever svara på frågor från elever i årskurs 9. Så här är programmet upplagt På Restaurang- och livsmedelsprogrammet läser du följande gymnasiegemensamma ämnen: engelska historia idrott och hälsa matematik naturkunskap religionskunskap samhällskunskap svenska eller svenska som andraspråk Programgemensamma karaktärsämnen är: hygienkunskap livsmedels- och näringskunskap måltids- och branschkunskap service och bemötande Inriktningar Bageri och konditori Inriktningen Bageri och konditori ger dig kunskaper som förbereder dig för att arbeta inom bageribranschen. Den ger de kunskaper som du behöver för såväl små- som storskalig verksamhet. Vad lär jag mig? Du får tillverka bröd, bakverk och konditoriprodukter. Du får också lära dig allt om tillverkningsprocessen från råvara till färdigt bakverk. Den här inriktningen ger dig kunskaper för att arbeta inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Efter gymnasiet Du kan välja att direkt börja arbeta eller också läsa vidare på högskola eller universitet eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet. Inriktningen ger möjlighet till arbete som bagare eller konditor. Kök och servering Inriktningen Kök och servering ger dig kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Vad lär jag mig? Du lär dig grunderna för att laga näringsriktig och välsmakande mat. Du får planera menyer och välja råvaror samtidigt som du får lära dig att arbeta i högt tempo. Dessutom kommer du att få servera, duka och ge råd om mat och dryck. Arbete i servering innebär att du är restaurangens ansikte utåt i din direktkontakt med kunden. Efter gymnasiet Du kan välja att direkt börja arbeta eller också läsa vidare på högskola eller universitet eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet. Inriktningen ger möjlighet till arbete som kock, kallskänka, servitris eller servitör. Så här arbetar vi På programmet tränar du dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Teori och praktik knyts ihop. Du får lära dig att samarbeta och möta kunder och gäster. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ, arbeta självständig och tillsammans med andra. Du får planera, genomföra och kvalitetssäkra ditt arbete. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) och lärlingsutbildning Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor. Vi har ett gott samarbete med respektive bransch vilket gör att du får erfarenheter och kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb. Restaurang- och livsmedelsprogrammet ges som lärlingsutbildning under åk 3. Högskolebehörighet på alla program Alla våra program ger behörighet till högskola. Det innebär att du får grundläggande behörighet även när du väljer något av våra yrkesprogram. Poängplan för Restaurang- och livsmedelsprogrammet Information från Skolverket På Skolverkets webbplats kan du läsa mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Bilder från Restaurang- och livsmedelsprogrammet ×