Yrkesutbildningar

Här kan du läsa om, se vårt utbud av och ansöka till våra yrkesutbildningar. En yrkesutbildning passar dig som gillar en blandning av praktiska och teoretiska studier.

Murare – lärling

Som murare jobbar du bland annat med traditionellt mureri, plattsättning och putsning av fasader. Muraren arbetar både inomhus och utomhus beroende på vad det är som ska byggas.

Vanliga sysslor för en murare är att mura väggar av block eller tegel och att putsa. Muraren lägger tegelstenar eller block på varandra och mellan varje sten eller block läggs murbruk som fogar ihop dem. Arbetet görs för hand med en murslev. Ny teknik underlättar arbetet mer och mer.

Som murare är dina arbetsuppgifter främst att bygga upp husets väggar med lättbetongblock och att klä huset med fasadtegel. Du utför också putsning med olika sorters bruk som sprutas eller läggs på för hand. En del murare utför även inredningsjobb, t.ex. väggar av tegel eller puts och murverk för spisar. Du kan också arbeta med stuckatur. Stuckatören arbetar med dekorationslister av gips vid taket och tillverkar takrosetter. Detta är ett avancerat jobb som kräver vidareutbildning. Många murare väljer att specialisera sig inom mureri eller putsning.

Arbetsgivarna kan variera, från stora rikstäckande byggkoncerner till mindre företag som är specialiserade och som arbetar på entreprenad. Att arbeta på entreprenad innebär att du kan vara en begränsad tid på en arbetsplats för att sedan flytta till en annan där mureribete ska utföras.

Mål med utbildningen

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att sedan få anställning som lärling. Efter utbildningen kan du söka anställning som lärling på ett företag.

 

Förkunskaper

Svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå, eller motsvarande.

Vi har en E-tjänst där du får göra en första kartläggning om vad du redan kan inom yrkesområdet. Visar det sig att du har tillräckligt med kunnande inom området kan det ligga till grund för validering. (Validering = tillgodoräkna sig tidigare kunskap). Inledande kartläggning mot yrkesutbildning.

Upplägg

Om utbildningen

Detta är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du gör minst 70% APL (Arbetsplatsförlagd utbildning) av utbildningen på ett företag.

En förutsättning för att bli antagen, är att det finns ett företag där du kan genomföra största delen av utbildningen (Minst 70%).

Du ansvarar själv för att hitta lämpligt företag, därefter ger vi dem information angående utbildningsupplägget.

Utbildningen genomförs digitalt och vid vissa enstaka tillfällen i Uppsala.

I utbildningen ingår kurser inom Husbyggnad, plattsättning och murning. Där får du grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom betong och snickeri/träarbete. Därefter läser du kurser inom murning. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera.

Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd – BYN.

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Kvalificerad utbildningstid

Efter utbildningen söker du arbete som anställd lärling. Denna tid kallas kvalificerad utbildningstid. Du är lärling på ett företag i upp till 36 månader. Under lärlingstiden får du lärlingslön från företaget enligt gällande avtal. Först efter att du har avslutat dina lärlingsmånader kan du göra ditt yrkesprov och få ditt yrkesbevis som murare. Ytterligare information finns på Byggbranchens yrkesnämn (BYN) webbsida.

Förberedelser inför ansökan

Om du är boende, och folkbokförd i Gävle kommun, gör du din ansökan via webbansökan. Du som är folkbokförd i Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommun gör din ansökan via blankett och skickar den direkt till Vuxenutbildningen i Gävle. Inget yttrande behövs från din hemkommun.

Är du folkbokförd i annan kommun behöver du lämna in din blankett till din hemkommun.

Utbildningen berättigar till stöd via CSN. www.csn.se

  • Husbyggnadsprocessen , HUSHUB0 , 200 studiepoäng
  • Husbyggnad 1 , HUSHUS01, 100 studiepoäng
  • Husbyggnad 2, HUSHUS02, 200 studiepoäng
  • Husbyggnad 3 - ombyggnad , HUSHUS03 , 200 studiepoäng
  • Mur och putsverk 1 , MURMUR01, 100 studiepoäng
  • Mur och putsverk 2 , MURMUR02, 100 studiepoäng
  • Mur och putsverk 3 , MURMUR03, 100 studiepoäng
  • Specialyrken 1 , HUBSPC01S, 100 studiepoäng

Utbildningsanordnare

Movant Gävle

Gävle kommun

Om utbildningen

  • Start: 2024-08-19
  • Slut: 2025-06-20
  • Ansökan stänger: 2024-05-30
  • Studiepoäng: 1100
  • Studiestöd: Ja
  • Omfattning: 100 procent
  • Antal studieveckor: 44
  • Kostnader: Du får själv betala arbetskläder, kurslitteratur och resor till och från skola och APL-platsen under utbildningen. Undervisningen är kostnadsfri och CSN-berättigad

Ansökan

För dig som bor i GävleFör dig som bor i annan kommun