Yrkesutbildningar

Här kan du läsa om, se vårt utbud av och ansöka till våra yrkesutbildningar. En yrkesutbildning passar dig som gillar en blandning av praktiska och teoretiska studier.

Golvläggare – Lärling

Golvläggaren jobbar med allt från renovering till nybyggnationer. Merparten av dagens golvmaterial läggs i stora enheter, som t ex mattor på rulle eller parkettbrädor. Men du ska också kunna utföra specialjobb, t ex mönsterläggning av parkettgolv eller att lägga golv i våtrum. Många golvläggare arbetar självständigt med en stor variation av uppdrag.

Golvläggare, kallas ibland mattläggare, arbetar med golvbeläggningar av bl a textil, plast, linoleum, kork och parkett. Du jobbar med allt från renovering till nybyggnationer. Merparten av dagens golvmaterial läggs i stora enheter, som t ex mattor på rulle eller parkettbrädor.

Mål med utbildningen

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att få anställning som lärling. Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd – BYN

Förkunskaper

Svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå, eller motsvarande.

Vi har en E-tjänst där du får göra en första kartläggning om vad du redan kan inom yrkesområdet. Visar det sig att du har tillräckligt med kunnande inom området kan det ligga till grund för validering. (Validering = tillgodoräkna sig tidigare kunskap).  Inledande kartläggning mot yrkesutbildning – Gävle kommun (gavle.se)

Upplägg

Om utbildningen

Detta är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du gör minst 70% APL (Arbetsplatsförlagd utbildning) av utbildningen på ett företag.

En förutsättning för att bli antagen, är att det finns ett företag där du kan genomföra största delen av utbildningen (Minst 70%).

Du ansvarar själv för att hitta lämpligt företag, därefter ger vi dem information angående utbildningsupplägget.

Utbildningen genomförs digitalt och vid enstaka tillfällen på plats i Uppsala.

I utbildningen ingår kurser inom Husbyggnad och golvläggning. Där får du grundläggande teoretiska kunskaper inom till exempel ritningsläsning, arbetsmiljö och byggteknik. Du får även prova på praktiska övningar inom till exempel murning och snickeri/träarbete. Därefter läser du kurser inom golvläggning. Utbildningen är individanpassad och beroende på din studietakt och tidigare erfarenhet, kan studielängden variera.

Under utbildningen får du också läsa säkerhetsutbildningar relevanta för branschen. Utbildningar som är kopplade till ID06 registreras per automatik.

Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper, men cirka ett år. Utbildningen till golvläggare är CSN-berättigad. Efter utbildningen kan du söka anställning som lärling på ett företag.

Förberedelser inför ansökan

Om du är boende, och folkbokförd i Gävle kommun, gör du din ansökan via webbansökan. Du som är folkbokförd i Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommun gör din ansökan via blankett och skickar den direkt till Vuxenutbildningen i Gävle. Inget yttrande behövs från din hemkommun.

Är du folkbokförd i annan kommun behöver du lämna in din blankett till din hemkommun.

Utbildningen berättigar till stöd via CSN. www.csn.se

  • Husbyggnadsprocessen , HUSHUB0, 200 studiepoäng
  • Husbyggnad 1 , HUSHUS01, 100 studiepoäng
  • Husbyggnad 2, HUSHUS02, 200 studiepoäng
  • Husbyggnad 3 - Ombyggnad, HUSHUS03, 200 studiepoäng
  • Golvläggning 1 , GOLGOL01, 100 studiepoäng
  • Golvläggning 2 - våtrum, GOLGOL02, 100 studiepoäng
  • Golvläggning 3 - trä/laminat , GOLGOL03, 200 studiepoäng
  • Specialyrken 1 - Golvläggare , HUBSPC01S, 100 studiepoäng

Utbildningsanordnare

Movant Gävle

Gävle kommun

Om utbildningen

  • Start: 2024-08-19
  • Slut: 2025-07-18
  • Ansökan stänger: 2024-05-30
  • Studiepoäng: 1200
  • Studiestöd: Ja
  • Omfattning: 100 procent
  • Antal studieveckor: 48
  • Kostnader: Du får själv betala arbetskläder, kurslitteratur och resor till och från skola och APL-platsen under utbildningen. Undervisningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Ansökan

För dig som bor i GävleFör dig som bor i annan kommun