Vinnare av arkitekturpriset 2024

Arkitekturpriset 2024 tilldelas nybyggnationen av Diléns Saluhall.

Skaparna av Saluhallen vid Ahlgrens torg har verkligen lyckats kombinera tradition med framtidsvision och har givit oss en ny plats där människor kan mötas och skapa minnen. Vi är övertygade om att saluhallen kommer att bli ett pulserande hjärta i staden, älskad av såväl Gävlebor och besökare, säger Åsa Wiklung Lång (S), kommunstyrelsens ordförande och ordförande i arkitekturprisets jury.

Juryns motivering

Ahlgrens torg har fått en stilig och värdig fondbyggnad. Den långsträckta byggnadens form understryks av ett horisontellt fönsterband och en elegant geometrisk mönstermurning. Arkitekturen är genomarbetad i sina detaljer, såväl utvändigt som invändigt. Invändigt har byggnaden en rymd som förstärks av överljuset som lyser upp limträbalkarna i taket. Rustika och gedigna material bildar en ombonad känsla samtidigt som kontakten med torget tagits tillvara. Saluhallen kommer att bli en uppskattad mötesplats för många Gävlebor och besökare.

Årets jury vill rikta ett stort tack till alla Gävlebor som engagerat bidragit med nomineringar till årets pris. Alla nominerade objekt som gick vidare till final hittar du här.

Om nybyggnationen av Diléns Saluhall

Arkitekt: Annika Lennman, Studio Franka
Beställare: Gavlegårdarna
Färdigställt: 2023

 

Foto: Veronica Thuresson