Gävle kommuns Kulturpris 2020 tilldelas Johan Jämtberg

Johan Jämtberg, mottagare av Gävle kommuns kulturpris 2020
Motivering: ”För en lång gärning som engagerad och fantastiskt framgångsrik sångcoach och musikproducent.” Priset uppgår till 25 000 kr.

Johan Jämtberg har på Helges sångstudio i Andersberg i närmare 30 år coachat unga sångare till fantastiska meriter. Ett stort antal ungdomar har med hans hjälp nått framgång såväl i lokala som i nationella och internationella sammanhang och därmed satt Andersberg i Gävle på kartan.

Jämtberg är väl ansedd för sitt genuina arbete med barn och ungdomar där det viktigaste är att sångeleverna har roligt via sången och musiken. Han har en imponerande förmåga att se de unika förutsättningarna hos varje ung elev. Med musiken som redskap har Jämtberg på ett fantastiskt sätt bidragit till att bygga självförtroende och sprida goda värderingar bland en mängd sångintresserade ungdomar.

I sitt arbete är han känd för att fånga upp talanger och hjälpa dem att utvecklas till professionella sångare. Några som Jämtberg har coachat på Helges i Gävle är Molly Sandén, Zara Larsson, Lisa Ajax, Amy Diamond, Alice Svensson och Ingrid Fröderberg.

Stipendiekommittén vill föreslå Johan Jämtberg som 2020 års Kulturpristagare för en lång gärning som engagerad och fantastiskt framgångsrik sångcoach och musikproducent.

Utdelning 6 juni

Kulturpriset delas ut på Nationaldagen den 6 juni och kan följas via livestreaming på www.gavle.se/nationaldagen.