Gävle Kommuns Kulturstipendier 2020

Bo Lindes stipendium

Bo Lindes stipendium 2020 för verksamhet inom musikområdet har tilldelats Saga Skönblom. Stipendiet uppgår till 15 000 kr.

Saga Sjöblom har redan från mycket ung ålder varit aktiv som sångerska. Hon vann delfinalen för Gävleborg i Musik direkt 2015 och tog sig även vidare i tävlingen Idol 2016.

Lokalt har Skönblom synts bland annat som figurant i Faust och i projektet Systrarna. På senare år har hon varit aktiv på Stockholms scener i olika sammanhang; exempelvis i musikalen All shook up, underhållningsdelen i TV-sändningen av EM i handboll, Petter Stordalens vinterkonferens och TV-sändningen av Lärargalan.

Skönblom utbildar sig för närvarande till musikalartist vid Stockholm musikalartistutbildning BASE23. Hennes unika scennärvaro och starka röstomfång tillsammans med ett oerhört personligt driv och en djup målmedvetenhet kommer att öppna fler och fler dörrar i vad som spås bli en lång karriär som sångerska.

Saga Skönblom tilldelas Bo-Lindestipendiet för att kunna fördjupa sin sångteknik ytterligare med hjälp av sångpedagog och därmed öka möjligheten att nå framgång i den hårda konkurrensen om huvudroller som musikalartist.

Allmänna Kulturstipendier

Gävle kommuns Allmänna kulturstipendier 2020 har tilldelats Carola Ankarborg samt Duon Lisa Rydberg och Jon Fält. Stipendiet uppgår till 2 x 15 000 kr.

Carola Ankarborg

Carola Ankarborg är en i Gävle bosatt författare som hittills har blivit publicerad drygt tjugo gånger, bland annat i antologier av Föreningen Arbetarskrivare och i tidskrifter som Provins och Folket i Bild.

I Gävle har Ankarborg drivit öppna scenkvällar för litteraturintresserade under namnet Poetry Uncut. Hon är sedan 2015 även redaktör och formgivare för litteraturtidskriften KLASS, Sveriges enda tidskrift för arbetarlitteratur som hon dessutom var med och startade. Tidigare har hon studerat skönlitterärt skrivande och också undervisat i skrivande.

För tillfället har Ankarborg tagit en paus från högskolestudier i grafisk design och jobbar som vårdbiträde inom äldreomsorgen i Gävle. Samtidigt arbetar hon på en diktsamling där inspiration hämtas från äldreboendets verklighet. Det finns ett tydligt klassperspektiv i hennes poesi där arbetsförhållanden och brukare skildras sett ur vårdvikariens synvinkel. Texterna berättar på ett närgånget och avskalat sätt om vardagen i äldreomsorgen, en plats som hon känner väl inifrån.

Carola Ankarborg tilldelas årets Allmänna kulturstipendium för att vidareutveckla sitt författarskap med tydligt avstamp i arbetarlitteraturens långa tradition.

Duon Lisa Rydberg och Jon Fält

Jon Fält började spela trummor redan som 3-åring och har sedan dess utbildat sig bland annat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Fält är en av Sveriges främsta jazzmusiker och han har tilldelats ett antal priser och stipendier; 2018 mottog han exempelvis Jazzkatten som årets musiker och 2007 Alice Babs Jazzstipendium. Fält har även gjort sig ett namn internationellt tack vare sin enastående musikalitet. Bobo Stenson Trio, Ellen Andrea Wang trio, Eirik Hegdal Musical Balloon och Maciej Obara quartet är exempel på band han har spelat med på senare tid.

Lisa Rydberg började spela fiol redan som 4-åring och har sedan dess utbildat sig bland annat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon blev den första någonsin att i utbildningen spela såväl klassisk musik som folkmusik. Rydberg blev riksspelman 1999 och tog emot Stims kompositionsstipendium 2019. Rydberg förknippas med Bach på svenska, LISAS och Jul i folkton och har spelat tillsammans med artister som Lena Willemark och Sofia Karlsson samt har medverkat på inspelningar med exempelvis Thomas di Leva och Ulf Lundell.

Duon Jon Fält och Lisa Rydberg har spelat tillsammans sedan 2009 och planerar nu att genomföra interaktiva överraskningskonserter på förskolor och skolor i Gävle med omnejd. Duon tilldelas det allmänna kulturstipendiet då deras projekt möjliggör för barn och unga att få ta del av levande musik framförd av två av länets mest framgångsrika musiker.

Honnörsstipendier

Gävle Kommuns honnörstipendium 2020 för förtjänstfulla insatser på kulturområdet har tilldelats Magnus Bergström. Stipendiet uppgår till 15 000 kr

Magnus Bergström är en välkänd profil bland musikintresserade i Gävle. 1973 började han redan som 14-åring hjälpa till på skivbutiken Westerlunds i Gävle. Decennier senare driver han nu Alla Tiders skivhandel på Skeppargatan. Med stort engagemang har Bergström under många år bland annat arrangerat spelningar och skivsigneringar samt frikostigt delat med sig av sitt breda musikkunnande. Alla Tiders Skivhandel utgör ett levande och särskilt angeläget inslag i stadskärnan; inte minst idag när stora delar av både musiksektorn och handeln har digitaliserats.

Magnus Bergström tilldelas Gävle kommuns Honnörstipendium för sitt genuint betydelsefulla musikengagemang samt för att han lyckats kombinera handel och kultur till en social mötesplats för musikälskare.

Utdelning 6 juni

Kulturstipendierna delas ut på Nationaldagen den 6 juni och kan följas via livestreaming på www.gavle.se/nationaldagen.