Vernissage och invigning 19 september – CIRCUSPERSPEKTIV CIRCUS MEETS VISUAL ARTS

Cirkusperspektiv

CIRCUSPERSPEKTIV CIRCUS MEETS VISUAL ARTS

Utställningen pågår 19.09.20 – 04.10.20

VERNISSAGE 19.9 kl.12- 16 INVIGNING kl 12 & 14

OBSERVERA endast föranmälan och begränsat antal platser. Mejla malva.molund@gavle.se. Ange namn och önskad tid.

Utställningen invigs av Helene Börjesson ordförande Kultur- och fritidsnämnden Gävle kommun. Kurator Marie-Andrée Robitaille är på plats tillsammans med Hanna Krantz, enhetschef Konst och Kultur. Bistron är öppen för förtäring, Konstcentrum kommer ej att hantera eller bjuda på livsmedel.

Performance sker i samband med invigningarna kl. 12.00 och 14.00.

Under Cirkusåret 2020 arrangerar Gävle kommun en rad cirkusaktiviteter. I samband med detta har Gävle Konstcentrum givit CirkusPerspektiv i uppdrag att skapa en utställning och ett program som utforskar möjligheterna i ett möte mellan cirkuskonst och bildkonst, Circus Meets Visual Arts.

Nycirkus, eller kontemporär cirkus, ger utrymme för samarbetsprocesser, möten mellan olika discipliner och samverkan med omgivningen. Den rådande pandemin och klimatkrisen har väckt ett akut behov av att omvärdera människans relation till omgivningen. Konstnären och curatorn Marie-Andrée Robitailles cirkusverk är ett led i en process där hon utforskar övergången från en människocentrerad cirkus till en annan form, där krafter som inte utgår ifrån människan får ta plats i uppbyggnaden.

Utställningen består av ett antal verk som Robitaille valt ut. Effektfulla former, strukturer, ljud och rörelser återspeglar kristillstånd och mänsklig sårbarhet: Bubblor i form av dodekaeder påminner om virus. Räddningsfilten, som ska skydda mot eld och kyla, har fått en ny, talande form. Foliestycken bjuder upp till en luftburen dans. Fendrar skapade för att absorbera båtars rörelseenergi har blivit pendlar i en interaktiv ljudinstallation.

Robitaille har lekt med föremålen och förvandlat dem till ett poetiskt och mjukt motstånd till den kollektiva kris vi nu erfar. Hon riktar fokus på det dynamiska förhållandet mellan olika varelser, element, objekt och mänsklig aktivitet.

Curator och cirkusartist: Marie-Andrée med ett flertal medverkande