Vilket gosedjur blir biblioteksminister i Gävle kommun?

Valsedel Gosdjursvalet 2022
Gävle bibliotek uppmuntrar barn att rösta i ett gosedjursval där sex mjuka och gosiga kandidater vill bli biblioteksminister, men det är bara en som kan bli det. Alla barn mellan 0–17 år får vara med och rösta i gosedjursvalet som anordnas på Andersberg och Sätra bibliotek.

– Syftet med gosedjursvalet är att barn och unga ska få en förståelse för vad demokrati är, vad ett val är och vad det går ut på. Vi har inspirerats av Jakobstads bibliotek som gjorde en liknande gosedjursaktivitet i samband med valet i Finland år 2021, säger Jakob Hedbom, enhetschef för  Närbibliotek på Gävle kommun.

Kandidaterna med olika vallöften, intressen och önskemål presenteras på affischer som sitter uppe på biblioteken. Här finns till exempel katten som gillar poesi och lemuren som värnar om miljön. Den kandidat som får flest röster kommer att vara delaktig och få igenom sina vallöften i biblioteksverksamheten.

-Det kan till exempel handla om att medverka på inköpsmöten där hen får igenom sina bokval inom sitt favoritområde, synas på biblioteken i olika sammanhang och se till att utlovade aktiviteter genomförs, säger Jakob Hedbom.

Röstningen pågår under bibliotekens ordinarie öppettider mellan 22 augusti – 12 september 2022. Gosedjursvalet pågår samtidigt som förtidsröstningen till riksdag, region- och kommunfullmäktige pågår i bibliotekslokalerna.

Under valåret 2022 arbetar närbiblioteken i Andersberg och Sätra efter temat ”Demokrati”. Det innebär att bibliotekens programverksamhet för både allmänhet och skola planeras med detta tema i åtanke. Gosedjursvalet är en del av detta projekt.

Kontaktuppgifter till Andersberg och Sätra bibliotek hittar du här.