Gävle kommun erbjuder gratis simskola till 6-åringar

Människor som simmar

Gävle kommun är med i en nationell satsning som syftar till att öka vattenvanan hos elever som går i förskoleklass. Gävle kommun har fått ett bidrag på 3,4 miljoner kronor av Socialstyrelsen under 2018 för att genomföra en avgiftsfri simskola till alla elever i förskoleklass. I Gävle kommun finns omkring 1 100 barn födda år 2012.

– Många barn och vuxna har inte vattenvana eller kan simma idag. Därför har vi fått extra pengar för att erbjuda gratis simskola för de barn som aldrig gått på simskola och behöver bli vana och trygga i vatten. Att lära barn vattenvana och simma är en viktig del i kommunernas hälsoarbete, säger Johanna Thorsell, enhetschef Bad Gävle kommun.

En gratis simskola för 6-åringar skapar bättre förutsättningar för att barnen kan ta del av simundervisningen i ämnet idrott och hälsa i skolan och nå målet.
-Om barnen börjar tidigt med vattenvana och simskola har de större förutsättningar att klara skolans mål inom idrott & hälsa, säger Johanna Thorsell.

Badar tillsammans i simskolan
God vattenvana är att känna trygghet i vattnet och är grunden till att kunna lära sig simma.
-Det som är nytt med våra simskolor med vattenvana är att barnen och vuxna badar tillsammans på kursen. Vuxna behöver bada mer tillsammans med sina barn både i och vid vattnet. På kursen gör vi vattenövningar och har en mysig stund ihop för att deltagarna ska kunna ha roligt i badhus och vid badplatser, känna trygghet och glädje i vattnet tillsammans, säger Sandra Ekström, projektledare Vattenvana och som arbetat med kurserna.

Start 15-16 september

Föräldrar/vårdnadshavare får nu möjlighet att träna vattenvana hösten 2018. De första kurserna börjar 15-16 september 2018. Och är helt gratis.  Anmälningar görs direkt till någon av de tre simföreningarna som leder lektionerna. Dessa är:
Gävle Simsällskap: www.gavlesim.com
Harnäs- Skutskär Simsällskap: www.hss.nu
Svenska livräddningssällskapet Gävleborg www.slsgavleborg.se

Kursen är en hel termin och varje lektion är cirka 30 minuter och genomförs på Fjärran Höjderbadet. Med lekfulla övningar tränar man på att doppa huvudet, flyta, hoppa, glida med platta, bubbla under vattnet och testa bentag och ha samtal om vattensäkerhet.

Förutom gratis simskola/vattenvana  ingår i projektet en kartläggning av vattenvana/simkunnighet, sommarsimskolor, kunskapsmaterial som också översatts till olika språk och material för djupbassäng dvs så att man kan ha undervisning.

Vad tycker du?
  • Älska (61)
  • Gilla (4)
  • Wow (2)
  • Ledsen (1)
  • Haha (0)
  • Arg (0)