Demo – Försäljning av folköl

Du som vill sälja folköl i butik eller serverar folköl på ett matställe måste göra en anmälan till kommunen. Här kan du läsa vilka regler som gäller och hur du gör för att anmäla försäljning och servering av folköl.

Anmäl försäljning av folköl

Enligt alkohollagen måste du göra en anmälan till kommunen innan du ska börja sälja folköl. Du gör anmälan via blanketten nedan.

Du måste även sälja matvaror

För att få tillstånd att sälja folköl (öl vars alkoholhalt överstiger 2,25 men inte 3,5 volymprocent alkohol) måste du bedriva en verksamhet i en lokal som är godkänd som livsmedelslokal. Du måste också bedriva försäljning av matvaror ur det vanliga livsmedelssortimentet i lokalen.

Detta räknas som matvaror

Med det vanliga sortimentet menas till exempel mejeriprodukter, charkvaror, torrvaror, grönsaker och frukt, samt ett brett urval konserver och djupfrysta matvaror. Som matvaror brukar också räknas pizzor, piroger, smörgåsar och portioner av hämtmat. Kiosksortimentet är inte matvaror och med det menas glass, konfektyrer, snacks, läskedrycker, kaffe, te, kakao, frukt, produkter av frukt, honung, kex och liknande.

Servering av folköl

Vid servering av folköl krävs att du också serverar mat. Kiosksortiment räcker inte heller här. Som tumregel för matutbudets omfattning kan du tänka att du ska servera maträtter som fungerar som en normal lunch.

Kassapersonalen har ansvar

Folköl får inte säljas:

  • Till den som inte har fyllt 18 år
  • Till den som kan antas lämna den vidare till person under 18 år.
  • Om kunden är märkbart påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel.
  • Kassören/kassörskan är vid tveksamma fall skyldig att kontrollera kundens ålder och känna till reglerna som är angivna i Alkohollagen och ansvarig för att de efterföljs.

Egenkontrollprogram för folkölsförsäljning

Du som tänker sälja folköl till konsumenter ska själv kontrollera att försäljningen sker på det sättet som står i alkohollagen. Du ska skriva ned hur kontrollen av verksamheten går till hos er. Den beskrivningen kallas egenkontrollprogram och ska vara anpassad för din verksamhet. Det är du som näringsidkare som ansvarar för att det finns ett egenkontrollprogram. Programmet bör innehålla försäljningsställets rutiner för att kontrollera försäljning av folköl och för att minimera antalet överträdelser av försäljningsbestämmelserna.

Ett egenkontrollprogram fungerar som ett stöd för dig som näringsidkare i egenkontrollen och är ett viktigt underlag när kommunen genomför tillsyn av försäljningen. Folkölansvariga bör utses vid varje ölförsäljningsställe och noteras i egenkontrollprogrammet.

Försäljningsförbud vid överträdelse

Rätten att sälja folköl kan vid överträdelse av alkohollagen dras in i 6 månader och vid upprepad eller allvarlig försummelse utökas till 12 månader. Socialnämnden i Gävle kommun fattar dessa beslut.

Ägarbyte eller förändringar av verksamheten

Anmälan om ägarbyten och eventuellt andra betydande förändringar ska alltid göras till Gävle kommun.

Avgifter

Kommunen tar varje år ut en avgift för försäljning av folköl, en så kallad tillsynsavgift som är bestämd av kommunfullmäktige. För 2019 gäller följande: Försäljning av folköl, 1 030 kronor per år. Påminnelse efter uteblivet egenkontrollprogram, 520 kronor. Återbesök för uppföljande tillsyn till följd av brister, 1 000 kronor per extra tillsynsbesök.

Ingen uppräkning av avgifter under 2020

Gävle kommuns socialnämnd har beslutat att den årliga uppräkningen av tillsynsavgifter för försäljning av folköl inte ska genomföras i dagsläget. Avgifterna kommer därför att vara oförändrade under år 2020 eller till dess annat beslut tas av Socialnämnden.