Tillståndsguide A-Ö

Under tillståndsguiden har vi samlat de tillstånd och anmälningar som kan behövas när du startar eller driver företag.

På verksamt.se, myndigheternas gemensamma sida för information till företagen kan du läsa om vilka tillstånd och regler som gäller för olika typer av verksamhet.

Läs mer om tillstånd på verksamt.se

A

För att få sälja och servera alkohol kan du behöva tillstånd enligt alkohollagen. Detta gäller oavsett om det är ett tillfälligt arrangemang som är öppet för alla, till exempel i samband med en konsert, eller om du behöver ett stadigvarande tillstånd för din restaurang, pub eller liknande.

Tillstånd krävs vid varje form av servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker, som exempelvis cider, mot ersättning samt när alkoholdryck ingår i annan avgift som till exempel entréavgift.

Det finns flera typer av serveringstillstånd. Du kan ansöka om tillfälligt tillstånd eller stadigvarande tillstånd, till allmänheten eller till slutet sällskap. Om du har ett stadigvarande serveringstillstånd kan du också ansöka om provsmakningstillstånd eller kryddning av spritdryck.

Du ansöker om serveringstillstånd via någon av e-tjänsterna eller blanketterna här.

Ansvarsfull alkoholservering

Att minska det restaurangrelaterade våldet görs genom att arbeta för att minska berusningsgraden inne på krogarna och att hindra alkoholservering till minderåriga. Metoden Ansvarsfull alkoholservering består av de tre delarna samverkan mellan myndigheter och bransch, utbildning av restaurangpersonal och ökad tillsyn.

Läs mer om ansvarsfull alkoholservering här.

Läs även om alkoholservering i Gävle kommun i våra regler och riktlinjer.

 

Har du ett registrerat företag och vill starta livsmedelsverksamhet måste du anmäla och registrera din livsmedelsanläggning. Det kan du göra via e-tjänst eller blankett.

Du hittar både e-tjänsten och blanketten här.

 

Gator, torg, parker och trottoarer är exempel på så kallad "allmän platsmark". Det finns särskilda regler kring hur allmän platsmark får användas för exempelvis:

  • • Affischering, även cirkusaffischering och valaffischering
  • • Ambulerande försäljning
  • • Cirkus
  • • Containrar
  • • Försäljning av julgranar
  • • Försäljning utanför butik
  • • Glasskiosker
  • • Schaktning och tryckning i kommunal mark, eller stänga av en gata
  • • Marknader och andra evenemang
  • • Reklam
  • • Uteserveringar
Polismyndigheten i Gävleborgs län

I de flesta fall måste du söka tillstånd hos Polisen. Läs mer om tillståndet och hur du ansöker på Polisens webbplats.

 

Enligt lagstiftningen är kommunen skyldig att ta ut en avgift för den livsmedelskontroll som utförs. Avgiften ska täcka de kostnader kommunen har för handläggning av registreringen. Vid handläggningen görs en bedömning av verksamheten och antal årliga kontrolltimmar och årlig avgift bestäms.

Här kan du läsa mer om avgifter för livsmedelskontroll och hur mycket det kostar.

 

B

Om du driver en badanläggning som används av allmänheten eller av många människor måste du anmäla det till kommunen. Ett bassängbad kan vara simbassänger, vattenrutschbanor, pooler, dammar, flyttankar i olika former och storlekar, som finns inomhus eller utomhus. Bassängbad omfattas av miljöbalkens bestämmelser om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Här kan du läsa mer om hur du gör en anmälan.

 

C

D

Om du vill ha djur som inte räknas som sällskapsdjur inom område för detaljplan behöver du tillstånd från kommunen. Gäller det yrkesmässig verksamhet med djurhållning behöver du tillstånd från Länsstyrelsen.

De djur som krävs tillstånd för är:

  • nötkreatur, häst, get, får eller svin
  • pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur (till exempel höns).

Läs mer om tillstånd för djurhållning och hur du anmäler.

 

E

Du som tänker sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare måste anmäla det till kommunen innan du börjar försäljningen. Utöver anmälan behöver du också ha ett program för egenkontroll.  Om försäljningen upphör ska du göra en avanmälan.

Använd vår blankett för att anmäla din försäljning.

Här kan du läsa mer om tobaksförsäljning och våra avgifter.

 

Du som livsmedelsföretagare ska veta att maten du säljer är säker och rätt märkt. Verksamheten ska ske i lämpliga lokaler och ha den utrustning som krävs. Du ska kontrollera din egen verksamhet och se till att den uppfylla kraven i lagstiftningen. För att din egen kontroll ska bli bra måste du först och främst tänka på hur du arbetar för att uppnå de allmänna hygienreglerna på ett bra sätt. Det är oftast tillräckligt med goda hygienrutiner för att producera säker mat. Ytor och material ska vara täta, släta och lätta att rengöra.

Några exempel på områden som kan utgöra grunden för den egna kontrollen:

  • Personalens utbildning
  • Personlig hygien
  • Livsmedelsanläggningens lokaler, utrustning och underhåll
  • Rengöring
  • Skadedjursbekämpning
  • Kontroll av temperaturer
  • Kunna ge rätt information om maten

För att undvika onödiga risker och ha kontroll över hanteringen i din verksamhet måste du ha kunskap om vilka risker som finns i verksamheten och hur du förebygger och kontrollerar dem. Som konsument ska man även kunna lita på att man får det man betalar för. Mer information om egen kontroll av verksamheten och vilka riktlinjer som gäller för just din bransch hittar du hos Livsmedelsverket webbsida.

 

F

Om du vill börja sälja och servera folköl ska du anmäla det till kommunen. Folköl får bara säljas till personer över 18 år.

Med folköl menas öl med en alkoholhalt högre än 2,25 men lägre än 3,5 volym­procent.  För att få sälja folköl måste du också sälja matvaror i butiken. Det innebär att du ska registrera din butik som livsmedelsverksamhet. För att din butik ska godkännas som livsmedelsverksamhet måste kunderna kunna köpa en komplett måltid. Det betyder allt ifrån mejeriprodukter till konserver, charkvaror, bröd, grönsaker, frukt och torrvaror.

Läs mer om vilka regler som gäller och hur du gör för att anmäla.

 

G

H

I

J

K

L

Gävle kommuns livsmedelsinspektörer gör kontroller av livsmedelsanläggningar i hela kommunen. Livsmedelsinspektörerna kommer oftast på kontroller utan att berätta det i förväg och granskar bland annat personlig hygien, hur lokalen ser ut, att utrustningen som används är hel och ren och att de varor som levereras är som de ska och att maten förvaras i rätt temperatur. Kontrollerna ska säkra att personalen har rätt utbildning för jobbet och att du som företagare har nödvändiga kunskaper och rutiner för att kunna driva en säker verksamhet.

Timavgift för uppföljande kontroll

Uppföljande kontroller görs om brister har upptäckts vid ett kontrollbesök och livsmedelsinspektörerna måste komma tillbaka en extra gång för att kontrollera att bristerna inte finns kvar. Denna uppföljande kontroll ingår inte i den årliga avgiften, och vi tar därför ut en extra avgift, som du kan läsa mer om i avsnittet om avgifter ovan. Exempel på allvarliga brister är om en butik inte städar tillräckligt bra, om en restaurang har stora problem med skadedjur eller inte kan ge information om varifrån en råvara eller ett livsmedel kommer.

Mer information om livsmedelskontroll av verksamheten och vilka riktlinjer som gäller hittar du hos Livsmedelsverkets webbplats.

 

M

Med miljöfarlig verksamhet menas all användning av mark, byggnader eller anläggningar som på ett eller annat sätt innebär utsläpp till mark, luft eller vatten eller annan risk för skada på människors hälsa eller miljön. Miljöfarlig verksamhet regleras enligt lagen i miljöbalken. Många verksamheter och åtgärder kräver tillstånd eller att en anmälan görs till tillsynsmyndigheten, som oftast är kommun eller länsstyrelsen.

Här finns mer information samt länkar till blanketter för anmälan.

 

N

O

P

Q

R

Om du inte har ett företag sedan tidigare behöver du först registrera ett företag hos Bolagsverket.

På Verksamt.se kan du skapa en personlig checklista som ger dig en samlad bild över de uppgifter du behöver lämna, de tillstånd du behöver söka och i vilken ordning.

 

S

För att få sälja och servera alkohol kan du behöva tillstånd enligt alkohollagen. Detta gäller oavsett om det är ett tillfälligt arrangemang som är öppet för alla, till exempel i samband med en konsert, eller om du behöver ett stadigvarande tillstånd för din restaurang, pub eller liknande.

Tillstånd krävs vid varje form av servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker, som exempelvis cider, mot ersättning samt när alkoholdryck ingår i annan avgift som till exempel entréavgift.

Det finns flera typer av serveringstillstånd. Du kan ansöka om tillfälligt tillstånd eller stadigvarande tillstånd, till allmänheten eller till slutet sällskap. Om du har ett stadigvarande serveringstillstånd kan du också ansöka om provsmakningstillstånd eller kryddning av spritdryck.

Du ansöker om serveringstillstånd via någon av blanketterna eller e-tjänsterna här.

 

T

För att få sälja tobaksvaror måste du ansöka om tillstånd för försäljning. För att din ansökan ska bli godkänd krävs att din verksamhet lever upp till de krav som ställs i lagen om tobak och liknande produkter, som till exempel e-cigaretter.

Här kan du läsa mer om tobaksförsäljning, våra avgifter och hur du ansöker om tillstånd.

Här kan du läsa mer om försäljning av e-cigaretter och påfyllningsbehållare.

 

U

Om du vill ha en uteservering utanför din restaurang eller café behöver du tillstånd från den som äger marken. Om uteserveringen ska byggas på kommunal mark behöver du ansöka om tillstånd hos polisen.

Du kan också behöva bygglov från kommunen. Om du vill göra en mer omfattande uteservering med till exempel större inhägnader, uppbyggnader och fasta markiser behöver du också söka bygglov.

Vill du servera alkoholhaltiga drycker på uteserveringen behöver du serveringstillstånd. Läs mer om serveringstillstånd, alkoholtillstånd.

Läs mer om uteservering och hur man ansöker om tillstånd.

 

V

W

X

Y

Z

Å

Ä

Ö

Tillbaka till toppen

Få stöd av Företagsservice

Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta Företagsservice som lotsar dig framåt och vägleder dig rätt till kommunens olika funktioner.

Här kan du läsa mer om Företagsservice.