Näringslivsavdelningens nyhetsbrev november 2023

Information från Näringslivsavdelningen, Gävle kommun

Dialog om hur vi kan förbättra det brottsförebyggande arbetet

För att Gävle ska bli en tryggare plats för alla genomför vi årsvisa samverkansmöten om brottsförebyggande åtgärder. Tillsammans med Företagarna och Svenskt Näringsliv bjöd Gävle kommun in polisen, högskolan och lokala företagsorganisationer till ett dialogmöte.
Svenskt Näringslivs regionchef Lotta Petterson och Företagarnas regionchef Eva Cooper beskrev vilken typ av brottslighet som främst drabbar företagare, och hur mycket brottsligheten kostar samhället.
Den 1 juli 2023 införde regeringen en ny lag där kommunerna får ansvar för att kartlägga och samordna det brottsförebyggande arbetet. Gävle kommun har anställt en brottsförebyggande strateg som nyligen tillträtt sin tjänst. Näringslivet kommer framöver att bjudas in för att delta både på strategisk och operativ nivå.

Två nya tomter till försäljning i Ersbo Syd

Nu börjar försäljningen av de två första tomterna i Ersbo syd etapp 4. En av tomterna är detaljplanelagd för industri och kontor, den andra är tänkt för restaurangverksamhet.
– En restaurang i Ersbo är något näringslivet i området har efterfrågat länge, vilket vi har tagit till oss, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S).
I Ersbo Syd etapp 4, som ligger söder om det tidigare industriområdet längs E4:an, ska de närmaste åren drygt 90 hektar verksamhetsmark fördelat på nästan 70 tomter säljas. Försäljningen sker etappvis och nästa försäljningsetapp av tomter i området sker före sommaren medan den sydligaste delen byggs ut för att säljas om tidigast ett år.
– Vi bygger ut och säljer området i etapper för att vi ska få ut tomter på marknaden så fort som möjligt. Det ger oss också en möjlighet att ta tempen på marknaden innan vi bygger ut hela området och vi kan också göra mindre justeringar i till exempel tomtstorlekar, utifrån näringslivets behov, säger Anders Ekman (C ), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Vid frågor: etablera@gavle.se

Julen börjar i Gävle!

Varmt välkommen till årets mest juliga och magiska evenemang när Gävlebocken traditionsenligt invigs den första söndagen i advent på Stortorget i Gävle och tydligt visar att Julen börjar i Gävle!
På scenen på Stortorget kommer den rikskända artisten Lisa Nilsson att sjunga in julen, Sodium dance crew visar upp dans i världsklass och vår lokala parasportförening KF Heros inviger Gävlebocken med pompa och ståt. Allt under ledning av Magnus Carlsson, konferencier och Gävleprofil med särskilt hjärta för juliga shower och allsång.
Under hela söndagen finns det massor av mysiga upplevelser för alla sinnen att ta del av. Så som Julkul i Slottsparken, Julmarknad, Invigning av Sveriges största pepparkakshus på Länsmuseet, besök pepparkakståget på centralstationen. Så fram med varma kläder, dra på mysiga vantar och kom och var med när Julen börjar i Gävle!

Välbesökt Företagarvecka

Årets Gävle-Sandviken Företagarvecka blev välbesökt med nästan 800 besökare – vi riktar ett stort tack till er alla för att ni var med och skapade ett lyckat arrangemang!
Ett stort tack även till er alla som svarade på den enkät vi skickade ut efter Företagarveckan. Det är viktigt för oss att få ta del av era synpunkter för att kunna utveckla eventet i den riktning näringslivet önskar.
Enligt enkätsvaren tyckte hela 95 procent av de som svarat att intrycket av programpunkterna de deltog i var mycket bra eller bra. 76 procent tror att de kommer att ha användning/nytta av programinnehållet sina verksamheter.
Här nedan några svar som vi fått in på frågan: Vad var det som lockade dig att delta på Företagarveckan?
– Att få veta vad som händer med Gävle växer, och hur Gävle mår.
– Att få träffa samarbetspartners och företagare i vårt område samt lyssna på intressanta föreläsare.
– Att höra kocken Pontus Frithiof berätta hur han har lyckats i sitt företagande sedan många år tillbaks och även utmaningar idag också.

Hundratusentals följde TV-pucksfinaler från Gävle
I början av november arrangerades den anrika turneringen TV-pucken i Gävle och Sandviken. Det var 75-årsjubilaren Gästriklands Ishockeyförbund som tagit på sig värdskapet tillsammans med Brynäs IF och Sandvikens IK och nu har vi fått ta del av lite positiva siffror som eventet medförde.
Ca 4700 biljetter såldes varav 700 varav ungdomsbiljetter
200 volontärer arbetade med evenemanget
Totalt ca 7000 personer har upplevt TV-pucken på plats
Finalen sågs av ca 250 000 personer via SVT1 och på SVT Play
Över 20 timmar direktsändning i TV från Gävle
Vi säger grattis till ett lyckat evenemang och gläds åt att Gävle ännu en gång satts på kartan som en stark stad för idrottsevenemang och TV-produktioner!

Branschprao – hotell och turism

Under vecka 47 genomfördes en branschprao för elever i årskurs 8 på Sofiedalskolan. De besökte under veckan besöksmål, hotell och arenor för att ta del av besöksnäringen i Gävle. På onsdagen tog Näringslivsenheten emot eleverna för att berätta vad vi arbetar med inom destinationsutveckling. De fick även spela kahoot med frågor om Gävles besöksmål och evenemang. Det var mycket uppskattat. Vi besökte även Länsmuseet Gävleborg för att visa upp uppdraget med att vara en InfoPoint.

Är du företagare eller funderar du på att bli? Har du frågor som rör ditt företag? Du vet väl att du alltid kan kontakta Gävle kommuns Företagsservice.
Vi finns för dig och ditt företag. Ring 026–17 80 00, tonval 5.

Gävle kommun Näringslivsavdelningen Drottninggatan 22, (Stadshuset) Gävle. Telefon växel: 026-17 80 00