Näringslivsavdelningens nyhetsbrev juni 2024

Nyheter från Näringslivsavdelningen

Flera positiva signaler värda att lyfta inför sommaren!

 

Mattias Durnik
Mattias Durnik
Det är snart dags för semestertider och vi på Näringslivsavdelningen tar ett litet sommaruppehåll med nyhetsbrevet. I samband med det vill jag passa på att skicka en sommarhälsning och summera lite kort kring några av de positiva saker som just nu sker inom företagsplatsen Gävle:
Verksamhetsmark för expansion och nyetableringar: Nu finns nya möjligheter i Ersbo för den som vill etablera eller expandera verksamhet i Gävle. Utöver utveckling av ett logistik- och transportkluster möjliggör detaljplanen även etableringar av industri, verksamheter, kontor samt restaurang och drivmedelsförsäljning i området. Läs mer här: Ett nytt logistik- och transportkluster tar form i Ersbo
• ”Raketstart” i Gävles arbete att dimensionera utbildning efter behov: Så sammanfattade Svenskt Näringsliv när de bjöd Sveriges kommuner på möte inför sommaren. Gävle kommuns arbete med att dimensionera utbildningar efter arbetsmarknadens behov är i full gång och kommer betyda mycket för vilken kompetens som framöver finns tillgänglig för näringslivet inom vår företagsplats.
Gävle kommun fördjupar sitt samarbete med Gästriklands besöksnäringsförening: Genom samarbetet skapas förutsättningar att på ett strukturerat sätt involvera besöksnäringens företag i det gemensamma arbetet med att utveckla Gävle som ett attraktivt resmål. Läs mer här: Gästriklands besöksnäringsförening
• Företagsklimat på uppgång: I slutet av maj släpptes Svenskt Näringslivs enkät om det lokala företagsklimatet i Sverige. Vi kan nu börja prata om en stadig och uppåtgående trend hur företag upplever företagsklimatet i Gävle. Visst, vi är fortfarande på en nivå som vi inte är nöjda med, men inte sedan mätningen startade för över 20 år sedan har Gävle vad jag kan se gått uppåt eller bibehållit föregående års omdöme fyra år på rad. Det är mycket positiv och en lovande utveckling för framtiden. Låt oss alla med gemensamma krafter arbeta för att kurvan fortsätter uppåt till höga nivåer!
Jag ser fram emot en spännande höst där Näringslivsavdelningen tillsammans med våra kollegor i kommunen, det lokala näringslivet och andra företagsfrämjande aktörer fortsätter att bidra till ett förbättrat företagsklimat i Gävle. Till dess vill jag önska en fantastiskt skön sommar – och hoppas att vi ses till hösten, till exempel på ett företagsbesök eller på Gävle-Sandviken Företagarvecka.
Bästa hälsningar!
Mattias Durnik
Näringslivsdirektör, Gävle kommun

PS. Även om nyhetsbrevet tar sommarlov går det att nå oss på Näringslivsavdelningen hela sommaren. Du når oss via Gävles kundtjänst 026-17 80 00 eller på naringsliv@gavle.se


Microsoft planerar sin största enskilda satsning i Sverige

Servrar i en serverhall.

I början juni presenterade Microsoft sina planer på att investera hela 33,7 miljarder kronor i Sverige.
Investeringen syftar till att accelerera Sveriges införande av AI, öka Sveriges långsiktiga konkurrenskraft genom kompetensutveckling av nuvarande och framtida arbetskraft, och skapa långsiktiga fördelar för den svenska ekonomin.
Att Gävle och Sandviken pekas ut i Microsofts satsning innebär att det kommer få stor betydelse för regionen under lång tid framöver.
– Vi är oerhört glada över att Microsoft nu ökar sina ambitioner och accelererar sina investeringar. Att företag i vår region och nu specifikt i Gävle och Sandviken kan och vill ligga i framkant och investerar stort betyder mycket för vår utveckling och vår konkurrenskraft, säger Åsa Wiklund-Lång (S) kommunstyrelsens ordförande Gävle kommun.

Ta chansen att träffa beslutsfattare och prata företagande i City!

Under vecka 37 vill politiker och tjänstepersoner från Gävle kommun tillsammans med Gävle Citysamverkan träffa dig som är Gävle Cityföretagare för att skapa en bättre dialog och få en inblick i hur det är att driva företag i Gävle.
Under besöken pratar vi med dig som är företagare eller ansvarar för verksamheten om frågor som påverkar din och ditt företags vardag, både de utmaningar som finns och de möjligheter du ser med att driva företag i Gävle. Samtalen kan till exempel handla om myndighetsutövning och upphandling, trafik, tillgänglighet, markupplåtelse utanför lokalen, trygghet, säkerhet eller andra funderingar som du som företagare har.

Dags för besökare att uppleva sommar-Gävle

Gävle visar sig från sin vackraste sida under sommarmånaderna och nu står vår destination redo att ta emot besökare på bästa sätt.
Bland sommarens höjdpunkter kan nämnas Benjamin Ingrossos konsert på Gasklockorna, racingtävlingar på vatten under Gävlebukten Challenge samt Gävle Stadsfest som även i år välkomnar Rix FM festival. Ska du välkomna nära och kära på besök i Gävle i sommar? Hitta smultronställen och inspiration till fina upplevelser på VisitGävle.se 

Gävle – Sandviken Företagarvecka 2024 – SAVE THE DATE!

Den fjärde upplagan av Företagarveckan i Gävle och Sandviken äger rum i höst! Datum blir 5-7 november.
Vi rivstartar hos Din Bil/Audi Gävle den 5/11 med invigning, frukost, bilsnack, rundvandring i lokalerna och en föreläsning med Tina Thörner.
Onsdag 6/11 ansvarar Sandviken för och torsdag 7/11 välkomnar vi er till en fullspäckad dag på Filmstaden i Gävle där bl a Magdalena Kowalczyk från Lyxfällan pratar ekonomi.
Boka in dessa datum redan nu och förbered dig på tre dagar fyllda med företagarnytta! Programmet uppdateras kontinuerligt på vår webbsida.

Aktivitetskalender – mer info på www.visitgavle.se

Järnvägsmuseet återöppnar – 29/6
Gävlebukten Challenge – SM-deltävling i offshore racing – 13/7
Benjamin Ingrosso på Gasklockorna – 27/7
Rix FM festival och Gävle Stadsfest – 7-10/8
Bolaget på Gasklockorna – 17/8
Näringslivsfrukost – 26/9