Varsamhetskrav för alla byggnader
Alla byggnader, oavsett om de är kulturhistoriskt värdefulla eller inte, har ett grundskydd i lag. Det innebär att förändringar ska vara varsamma och ta hänsyn till byggnadens karaktärsdrag. Det gäller oavsett om åtgärden kräver tillstånd eller beslut från oss eller inte.
Värdefulla byggnader
Vissa byggnader som inte uppfyller alla kriterier för att klassas som särskilt värdefulla kan ändå ha kulturvärden som ska bevaras och omfattas då av varsamhetskravet.
Förvanskningsförbud för särskilt värdefulla byggnader
Vissa byggnader eller bebyggelsemiljöer har så pass stora värden att de klassas som särskilt värdefulla. Det innebär att förändringar inte får förvanska byggnadens värden, vare sig åtgärden kräver tillstånd eller beslut från oss eller inte. På Boverkets hemsida finns kriterier för vad en byggnad ska uppfylla för att vara särskilt värdefull.
Fler åtgärder kräver lov
Byggnader som är särskilt värdefulla och/eller ingår i kulturmiljöområden som redovisas i en översiktsplan omfattas generellt inte av lättnader i bygglovsplikten. Det betyder att du måste söka bygglov även för exempelvis attefallsåtgärder, som annars inte är lovpliktiga. Genom beslut i detaljplan kan det också krävas lov för exempelvis friggebodar.
Tänk på att olika delar av samma byggnad kan ha olika nivåer av skydd. Det kan till exempel bero på
att tidigare åtgärder på en äldre byggnad inte har samma kulturvärde som byggnaden i övrigt.
Ta reda på vad som gäller för din fastighet
Här nedanför hittar du flera sätt att få mer information om kulturvärden på din fastighet. Tänk på att en byggnad inte behöver ha redovisats som värdefull för att vara det och att inte alla värdefulla byggnader är kända ännu. Att en byggnad är värdefull kan till exempel upptäckas i samband med ett bygglovsärende.
Om du har frågor om kulturvärden på din fastighet rekommenderar vi dig att kontakta oss. Vi kan hjälpa dig med vad som är viktigt att tänka på när du vill göra förändringar.
Detaljplaner
Våra detaljplaner redovisar vissa värdefulla byggnader med bestämmelser för hur de kan förändras och bevaras.
Översiktsplaner och kulturmiljöprogram
Våra översiktsplaner innehåller bland annat information om kulturmiljöområden i kommunen. I en översiktsplans kulturmiljöbilaga eller kulturmiljöprogram beskriver vi områdets kulturvärden mer i detalj. Här finns beslutade områden där vissa är riksintresseområden. Områden med höga kulturvärden kan också bli kulturreservat eller byggnadsminnen.
Läs mer på vår sida om översiktsplanering.
Riksintressen
Riksantikvarieämbetet kan peka ut områden som riksintressen om de på grund av sina förutsättningar är av nationellt intresse.
Läs mer om riksintressen på Riksantikvarieämbetets webbplats och Boverkets webbplats.
Kulturreservat
Kulturreservat bildas av oss eller av Länsstyrelsen för att bevara värdefulla kulturhistoriska helhetsmiljöer. De kan bestå av både marker, byggnader, anläggningar, spår och lämningar som tillsammans har präglats av hur tidigare generationer använt mark och resurser.
Läs mer om kulturreservat på Länsstyrelsens webbplats och Boverkets webbplats.
Byggnadsminnen
Om byggnader eller bebyggelseområden har synnerligen höga kulturvärden kan Länsstyrelsen besluta att skydda dem som byggnadsminnen. Då gäller också förvanskningsförbudet.
Läs mer om byggnadsminnen på Länsstyrelsen i Gävleborgs webbplats.
Byggnadsinventeringar
Byggnadsinventeringar från olika delar av kommunen innehåller upplysningar om värdefulla byggnader.
Sök byggnadsinventeringar på Länsmuseets webbsida för rapporter eller kontakta oss.
Du som vill veta mer om lagstiftningen på området kan läsa en vägledning om kulturvärden på Boverkets webbplats.