Solceller och solfångare

Solenergianläggningar kräver i vissa fall bygglov eller en anmälan. Här får du mer information om när och vad du behöver för att skicka in en ansökan eller anmälan.

Installation av solenergianläggningar på byggnader och mark

Det finns olika regler och krav som gäller för installation av solceller och solfångare på byggnader och mark. Beroende på var anläggningen placeras kan det krävas bygglov eller andra tillstånd.

Anläggningar som monteras utanpå tak och fasader

Solceller och solfångare som monteras på byggnader kräver i vissa fall bygglov inom detaljplanelagt område. Utanför detaljplan krävs det normalt inte bygglov för solenergianläggningar på byggnader.

  • När en anläggning monteras på byggnader eller inom bebyggelseområde som är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Det gäller oavsett byggnadens ålder.
  • När en anläggning monteras inom eller i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret.
  • När byggnaden eller fastigheten omfattas av en detaljplan eller områdesbestämmelser och det finns bestämmelser om utökad bygglovsplikt för ändring av byggnaders yttre.

Om anläggningen inte berörs av de tre punkterna ovan krävs inget bygglov inom detaljplanelagt område, under förutsättning:

  • Att anläggningen monteras utanpå en byggnads fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial.
  • Att anläggningen följer byggnadens form och inte vinklas uppåt eller utåt.

Även om åtgärden inte kräver bygglov ska den vara förenlig med bestämmelser i detaljplanen och områdesbestämmelser.

Anläggningar som är integrerade i tak- eller fasadmaterial

En solenergianläggning som integreras i tak- eller fasadmaterialet räknas som underhåll eller byte av färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial på byggnad. Därför kan det krävas bygglov inom detaljplanerade områden. Det kan också finnas en utökad lovplikt i områdesbestämmelser.

  • När en byggnad som ligger inom detaljplanelagt område byter färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial. Vissa undantag gäller dock på fasad eller tak som vetter mot kringbyggd gård och som berör ett en- eller tvåbostadshus, se ”Undantag från bygglovsplikt”.
  • När en anläggning monteras mot kringbyggd gård på byggnader eller inom bebyggelseområde som är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Det gäller oavsett byggnadens ålder.
  • När byggnaden eller fastigheten omfattas av en detaljplan eller områdesbestämmelser och det finns bestämmelser om utökad bygglovsplikt för byte av tak- och fasadmaterial, samt underhåll av byggnads yttre.

För en- och tvåbostadshus inom detaljplanelagt område kan byte av tak- och fasadmaterial vara lovbefriade, under förutsättning:

  • Att det inte innebär en väsentlig förändring av byggnadens eller områdets karaktär.
  • Att byggnaden eller fastigheten omfattas av en detaljplan eller områdesbestämmelser som inte innehåller bestämmelser om utökad bygglovsplikt för byte av tak- och fasadmaterial samt underhåll av byggnad.

  • Att åtgärden inte görs mot kringbyggd gård på byggnader eller inom bebyggelseområde som är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Det gäller oavsett byggnadens ålder.
  • Att byggnaden eller fastigheten omfattas av en detaljplan eller områdesbestämmelser som inte innehåller bestämmelser om utökad bygglovsplikt för byte av tak- och fasadmaterial samt underhåll av byggnad.

Även om åtgärden inte kräver bygglov ska den vara förenlig med bestämmelser i detaljplanen och områdesbestämmelser.

Solenergianläggningar som installeras på marken

Solenergianläggningar som installeras på mark kräver i många fall inte bygglov, oavsett om de ligger inom eller utanför områden med detaljplan och områdesbestämmelser. Detta gäller även inom bebyggelseområden som anses särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt, samt inom riksintresseområden.

Även om solenergianläggningar inte kräver bygglov måste de följa detaljplanen och områdesbestämmelserna. Markbundna anläggningar kan också behöva tillstånd från exempelvis länsstyrelsen. Kolla vilka regler som gäller för just din anläggning.

  • Om anläggningen står på ett stativ och därmed kan räknas som en byggnad.
  • För byggnader som behövs för att anläggningen ska kunna användas.

Rådgivning

Det kan vara svårt att avgöra om det krävs bygglov och om det finns bestämmelser i detaljplan eller områdesbestämmelser. Ta gärna kontakt med kommunens bygglovshandläggare för rådgivning. Läs mer och boka ett möte här.

Ansök om bygglov för solenergianläggning

Vi rekommenderar att du ansöker om bygglov för solceller eller solfångare via e-tjänsten nedan för en smidigare hantering av ditt ärende. Då kan du följa ditt ärende genom att logga in på Mina sidor, hålla koll på statusen för din ansökan och ställa frågor till din handläggare. För bygglovet tas en avgift ut enligt gällande taxa.

Lämna in följande handlingar

Övriga handlingar som kan behövas

  • Konstruktionsritning
  • Foton på byggnaden
  • Beskrivning från sakkunnig kulturvärd eller konstruktör

Ansök här

Fyll i och skicka in din ansökan tillsammans med dina handlingar via någon av e-tjänsterna nedanför. När din ansökan har registrerats får du en bekräftelse på att vi tagit emot ansökan och du får även veta vem som är din handläggare.

Om du endast ska ansöka om bygglov för en solenergianläggning använd istället denna e-tjänst.

När en anläggning påverkar byggnadens brandskydd och konstruktion

Även om det inte krävs bygglov kan installationen av solenergianläggningen behöva en anmälan och startbesked. En anmälan krävs om:

  • Byggnadens konstruktion påverkas och/eller behöver förstärkas.
  • Installationen avsevärt påverkar brandskyddet i byggnaden.

Underlätta för räddningspersonal och sotare

Solenergianläggningar kan innebära en ökad risk för räddningspersonal i samband med en räddningsinsats. De kan även påverka sotarens framkomlighet vid besiktning. Det är viktigt:

  • Att anläggningen utformas så att det går att stänga av strömmen med hjälp av en lättillgänglig strömbrytare.
  • Att det finns en skylt på byggnaden som talar om att det finns en solcellsanläggning.
  • Att solcellsanläggningen monteras på sådant sätt att det inte försvårar för tredje person att beträda taket.

Sök stöd för att installera solceller

Du kan söka statligt stöd för att installera solceller. Stödet riktar sig både till privatpersoner, till företag eller offentliga organisationer.

Sök stöd för att installera solceller på Energimyndighetens webbplats.