Våra ansvar och åtgärder
Vi har ett övergripande ansvar att planera för kraftiga regn, såsom avvattning av allmän mark. Det gäller kommunala vägar, gator, gång- och cykelvägar, torg och parker. Gästrike Vatten ansvarar för det allmänna vatten- och avloppsledningsnätet, det vill säga ledningarna utanför enskilda fastigheters gränser.
Vi arbetar löpande med förbättring av dagvattenhanteringen för att minska risker för skador vid kraftiga regn.
Åtgärder vidtas på kort och lång sikt
Vår dagvattenpolicy har reviderats och har fått ett större fokus på hanteringen av kraftiga regn. Policyn innehåller bland annat rekommendationer och målsättningar för att nå en säker och hållbar dagvattenhantering.
Sedan 2021 arbetar vi med att utveckla en så kallad skyfallskartering. Genom detaljerade datamodelleringar skapar vi kartor som visar en utbredning av en översvämning, vattendjup, ytliga flöden och flödesvägar genom att ta hänsyn till markens infiltrationsförmåga och dagvattensystemets kapacitet.
Skyfallskarteringen kommer att ligga som grund för framtida planering av staden och hjälpa till i utvärderingen av kommande åtgärder och prioriteringar.
Våra ledningsnät ska vara dimensionerat för att kunna ta emot och hantera normala regn. Gästrike Vatten följer nationella kriterier för hur vattenledningar ska dimensioneras samt se till att alla ledningar är väl underhållna. Förbättring, utbyggnad och underhåll av nätet sker löpande.
Sedan 2021 har nytt dagvattennät byggts i:
- Hagaström – Spillvattenledningar är renoverade, dagvattennätet är utbyggda och ett fördröjningsmagasin för dagvatten är byggt i området. Fördröjningsmagasinet är byggt i ett område där dagvattnet tidigare hade svårt att rinna undan och orsakade översvämning i källare i närliggande fastigheter.
- Hemsta – En fördröjningsdamm för dagvatten och nya dagvattenledningar är byggt. Arbetet med dagvattenledningar fortsätter.
- Bomhus – I flera bostadsområden har dagvattenledningar blivit förnyade och utbyggda.
Åtgärder har även blivit genomförda på befintliga ledningar i:
- Strömsbro
- Hille – Ett nytt dike för att avleda dagvatten från västra Varva.
- Vallback – Delar av dagvattenledningarna är utbyggda och spillvattenledningar har blivit förnyade vid Karlavägen.
- Brynäs – Ett tidigare så kallat kombinerat system på Tredje tvärgatan har blivit ersatta med ett nytt separerat system med två ledningar. En spillvattenledning på Femte tvärgatan har blivit förnyat.
- Olsbacka – Dagvattennätet är utbyggt och spillvattenledningar har blivit förnyade samt renoverade på Ingebovägen.
- Norrtull – Spillvattenledningar har blivit förnyade samt renoverade på Esplanadgatan.
- Valbo – Spillvattenledningar i områdena Bäck, Lund, Laggarbovägen och Skällmovägen kommer att fortsätta bli förnyade.
- Hela södra Åbyggeby och Forsby – Spillvattenledningarna kommer att bli förnyade för att säkerställa att regnvatten inte kan tränga in i ledningar och orsaka översvämning.
- Sätra – Spillvattenledningar och dagvattenledningar i området kring Skvattramsvägen, Ängsullsvägen och Ulvsäterskolan kommer att bli förnyade.
Vi har identifierat flera förbättringsbehov för att uppnå en mer hållbar dagvattenhantering. Uppdaterade drift- och underhållsplaner av befintliga dagvattenanläggningar, så som dagvattendammar och dagvattenmagasin kommer att säkerställa god drift och därmed förhindra konsekvenser uppströms vid kraftigt regn.
Flera delar av Gävle kommunkoncern deltar i forskningsprojekt med syftet att utveckla arbetet med klimatanpassning av fastigheter.
Vi agerar alltid på varning från SMHI för kraftiga regn. I det dagliga arbetet rensas brunnar och diken på strategiskt utvalda platser baserat på innehållet i en SMHI-varning.
Öka din beredskap som fastighetsägare
Som fastighetsägare ansvarar du för att skydda din egendom vid kraftiga regn för att minska risken för översvämningsskador.
Större regn som skyfall finns det inte utrymme för dagvattenledningsnätet att ta hand om, utan det behöver avrinna eller tillfälligt bli fördröjt på markytan på ett säkert sätt utan att orsaka skada. När du planerar och genomför åtgärder för att avvattna din tomt så ska du säkerställa att det sker på ett sätt som inte orsakar olägenhet för grannfastigheter. Utvärdera eventuella förebyggande åtgärder till förhållandena på just din fastighet.