Maten på Fyrens förskola

Maten som tillagas på Fyrens förskola lagas från grunden. Stort fokus ligger på ekologiska produkter.

Om maten på förskolan

Vi fokuserar på ekologiska, kravodlade och närproducerade varor. Vi serverar också MSC märkt fisk vilket innebär att fisken bedrivs så att havets ekosystem inte skadas och att fisken kommer från uthålliga bestånd.

Vi arbetar enligt S.M.A.R.T –mat. Det vill säga ät så att både kroppen och miljön mår bra.

  • Större andelen vegetabilier,
  • Mindre ”tomma kalorier,”
  • Andelen ekologiskt ökas,
  • Rätt kött och grönsaker,
  • Transportsnålt.

En gång i veckan serveras en vegetarisk rätt. Varje dag servera olika sorters grönsaker som sallad, kokta och råa. Vi ska även minska på svinnet och inte kasta mat.

Det är under barn och ungdomsåren som våra matvanor grundläggs. Därför är det viktigt att den mat som serveras är god, hälsosam, omväxlande och varierad. Variation har till syfte att barn skall ges möjlighet att prova nya smaker och konsistenser.

Förskolans måltider fyller en viktig pedagogisk funktion. Vi har en medveten personal med ett medvetet tänk som föregår med gott exempel när det gäller kost.

Specialkost

Skall vara så lika den ordinarie maten som möjligt. Specialkost serveras av medicinska, etiska och religiösa skäl. Önskemål om specialkost ska ske skriftligt och vid medicinska skäl rekommenderas intyg från läkare av säkerhetsskäl. Vi erbjuder inte halalslaktad råvara eller vegankost.

Traditioner och födelsedagsfirande:

Vår ståndpunkt är att det även finns andra sätt att fira, alternativt uppmärksamma högtider. Frukt och grönsaker bör i större utsträckning erbjudas som ”festligt” alternativ.
Möjlighet ges att baka pepparkakor eller fira t ex. Fettisdag eller våffeldagen. Då kan ordinarie mellanmål bytas ut mot ingredienser från köket för att tillsammans med barnen tillaga målet. Förskolan ska vid dessa tillfällen stå för innehå