Maten på Hövdingavägens förskola

På vår förskola lagar vi vår mat från grunden. Vi jobbar alltid för att öka andelen ekologisk mat på förskolan. Vi finns även på Instagram.

Om maten på förskolan

Vi försöker laga lagom mycket mat, ta till vara på rester och få barnen att inte kasta så mycket mat. Här på förskolan väljer vi säsongsanpassat så gott det går genom att välja att äta de grönsaker som är i säsong just då. För att bidra till en bättre miljö och introducera nya maträtter för barnen har vi minst en vegetarisk rätt i veckan. Den mat som inte är helt vegetarisk tillsätter vi grönsaker i för att minska köttinnehållet.

Våra grönsaker och frukter är i stort sett alltid ekologiska precis som våra mejeriprodukter. Vår potatis kommer från Valbo och mejeriprodukterna levereras av Gefleortens. Grytbitar och nötfärs köper vi från Reco meat som ligger här i Gävle. Vi tycker det är viktigt att gynna våra lokala producenter så mycket vi kan. Den fisk vi köper in är MSC-märkt som står för ett hållbart fiske.

Vid matbordet pratar pedagogerna positivt om maten och uppmanar alltid barnen att smaka nya saker för att öka deras intresse för nya smaker. Det serveras mat som är inspirerad av olika delar av världen. När det serveras pannkaka/pudding gör vi egen sylt enbart på bär och lite socker. Detta gör den mycket godare och vi får samtidigt kontroll över vad sylten innehåller.

Måltiderna

När det är dags för frukost serveras alltid gröt (havregryn, rågflingor, mannagryn eller grahamsgryn), ekologisk fil, smör, olika pålägg och grönsaker.

Till lunch serveras förutom en god lunch alltid tre sorters grönsaker/rotfrukter/bönor samt en sallad för att öka nyfikenheten på det gröna.

På eftermiddagen äter barnen hembakt mjukbröd, smör, pålägg och grönsaker. Ibland serveras smoothies på frukt och bär, matiga muffins eller grönsaksstavar att dippa i dipp/hummus.

Specialkost

Vi försöker se till så att den blir så likt den vanliga lunchen som det bara går. Vid specialkost till ert barn behöver ni göra en ansökan i vår e-tjänst. Vid ny specialkost är det viktigt att vi får reda på det så snabbt som möjligt.

Dagens kock

De äldre barnen får varje vår sätta sig och diskutera sina favoriträtter och komma med idéer om vad det vill laga för mat den dagen som det är deras tur att vara Dagens kock. Barnet får då vara med i köket, laga dagens lunch och välja dagens grönsaker. Samtidigt passar vi på att diskutera hur man komposterar, håller en bra handhygien samt varför det är viktigt att hålla rent och snyggt i köket.

Instagram

Du kan följa förskolans kök på Instagram för att se vad som serveras under dagarna.