Maten på Masurgården

Maten som serveras på Masurgården tillagas i förskolans egna kök. Ekologiskt och närproducerat står i fokus. Matsedeln presenteras via Instagram och här kan du följa flödet. Längre ner hittar du mer information om maten på Masurgården.

Om maten vi serverar

På Masurgårdens förskola inför vi allt mer ekologiska och närproducerade råvaror. Vi använder inga tillsatser i maten. Så gott som alla grönsaker och frukter är KRAV-odlade. Potatisen är närproducerad från Valbo.

Våra mejeriprodukter är ekologiska och nötköttet från Hamrånge är ekologiskt. Gryn och mjöl är också ekologiskt.
Den fisk som serveras är MSC-märkt, vilket innebär att fisket bedrivs så att havets ekosystem inte skadas och att fisken kommer från uthålliga bestånd.

På vår förskola tänker vi vidare hur vi kan bidra med att vara klimatsmarta, därför: – har vi valt att minska köttätandet – välja mat efter säsong – välja närproducerat och ekologiskt – inte kasta mat – serverar vegetariska rätter en gång i veckan, ”meatless Monday” 1

Nötter, mandel och sesamfrön får inte förekomma på förskolan då det vara direkt livshotande för personer som är allergiska.

Av medicinska, etiska och religiösa skäl serveras specialkost. De måltiderna ska vara så ”lika” den ordinarie måltiden som möjligt. Om en familj önskar specialkost av etiska och religiösa skäl till sitt barn ska det ske skriftligt och vid medicinska skäl rekommenderas intyg från läkaren. En dialog med föräldrarna är en förutsättning för att säkerställa och hålla god kvalitet.

Dagens kock

De barn som går sitt sista år på förskolan får under en dag vara ”dagens kock”. Barnen får då vara med och välja maträtt och sedan servera den till sina kompisar.

Instagram

Följ Masurkocken på Instagram.