Maten på Myrbackagården

Maten som serveras på Myrbackagården tillagas i förskolans egna kök där ekologiskt och närproducerat står i fokus. Matsedeln presenteras via Instagram och här kan du följa flödet. Längre ner hittar du mer information om maten på Myrbackagården.

Matsedel och bilder på maten

Myrbackakocken finns på Instagram. Där kan du ta del av veckans matsedel och se bilder på maten som serveras på förskolan.

Om maten vi serverar

På Myrbackagårdens förskola inför vi allt mer ekologiska och närproducerade råvaror. Vi använder inga tillsatser i maten. Så gott som alla grönsaker och frukter är KRAV-odlade. Potatisen är närproducerad från Valbo.

Våra mejeriprodukter är ekologiska och nötköttet från Hamrånge är ekologiskt. De charkprodukter som serveras kommer från Siljan. Gryn och mjöl är också ekologiskt.

Den fisk som serveras är MSC-märkt, vilket innebär att fisket bedrivs så att havets ekosystem inte skadas och att fisken kommer från uthålliga bestånd.

På vår förskola tänker vi vidare hur vi kan bidra med att vara klimatsmarta, därför:

  • har vi valt att minska köttätandet
  • väljer vi mat efter säsong
  • väljer vi närproducerat och ekologiskt
  • kastar vi inte mat
  • serverar vi vegetariska rätter ett par gånger i månaden

Till lunch erbjuder vi alltid 2 olika grönsaker/rotfrukter. Det kan vara i form av sallad, kokta eller råa. Sylt och äppelmos serveras som tillbehör till vissa lunchalternativ.

Till frukost och mellanmål serveras olika sorters gröt och/eller ekologisk filmjölk och smörgås med Bregott, pålägg och grönsak.

Nötter, mandel och sesamfrön får inte förekomma på förskolan då det vara direkt livshotande för personer som är allergiska.

Av medicinska, etiska och religiösa skäl serveras specialkost. De måltiderna ska vara så ”lika” den ordinarie måltiden som möjligt. Om en familj önskar specialkost av etiska och religiösa skäl till sitt barn ska det ske skriftligt och vid medicinska skäl rekommenderas intyg från läkaren. En dialog med föräldrarna är en förutsättning för att säkerställa och hålla god kvalitet.