Yrkesutbildningar

För dig som vill läsa till ett yrke men saknar fullständigt betyg från gymnasiet. Utbildningen sker på skolan, i vissa fall har du även praktik på en arbetsplats.

Ansök till en yrkesutbildning

Här kan du som är folkbokförd i Gävle kommun göra din ansökan till de yrkesutbildningar vi erbjuder. Om du är osäker på vilka kurser du behöver läsa för att nå ditt mål med dina studier kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare.

Du anmäler dig till någon av kurserna via webbformulär. Observera att webbformuläret kräver e-legitimation, saknar du det använder du dig av blanketten. Fyll i hela blanketten, skriv ut den och underteckna med din namnteckning.

Om du har skyddad identitet ska du inte använda e-tjänsten. Använd istället denna blankett som du skriver ut och skickar per post till SKID, Vuxenutbildningen Gävle kommun, Box 825, 801 30 Gävle. Vid frågor, kontakta Kundtjänst 026-17 80 00 för kontakt med ansvarig studie- och yrkesvägledare.

Ansök senast

Information om när olika studieperioder startar och när du behöver ansöka hittar du på Studieperioder och viktiga datum.

Webbansökan

Ansök med blankett

Det här kan du läsa inom Gästrikevux

Ta del av utbildningar som våra samarbetskommuner anordnar och läs aktuellt kursutbud här nedan.

Ansökan och kursutbud för Sandviken

Ansökan och kursutbud för Hofors

Ansökan och kursutbud för Älvkarleby

Ansökan och kursutbud för Ockelbo

Ta kontakt med vuxenutbildningen i den kommun du vill studera om du har frågor kring utbildningar eller ansökan.

Du studerar enligt kursens schema och förväntas kunna närvara på lektionerna. Du har tillgång till Office 365 och lärplattformen Teams.

Behörighet och urval

Då är du behörig

Du är behörig att delta i om du uppfyller dessa villkor:

  • från och med andra kalenderhalvåret det år du fyller 20 år eller ha slutfört gymnasieutbildning.
  • ha de förkunskaper som krävs för att följa kursen. Det är vad du kan just nu som avgör på vilken nivå du skall börja läsa. Har du förkunskaper i ett ämne behöver du inte börja om från början. Vissa kurser ställer särskilda förkunskapskrav, detta anges i kursbeskrivningarna. Om du är osäker på dina förkunskaper kan du göra ett nivåtest.

Urval

Ibland kan inte alla som söker en utbildning börja samtidigt, även om alla är behöriga. Läs mer om urvalet på Skolverkets webbplats.