Snöröjning

Tillsammans med Trafikverket, vägföreningar och fastighetsägare, ansvarar vi för att skapa en god och säker framkomlighet för alla trafikanter i kommunen – året runt.

Prioritering och ansvarsfördelning

Vi snöröjer gator och vägar enligt en bestämd turordning utifrån typ av gata och var trafikmängden är störst. Vi prioriterar snöröjningen av kommunens olika gator och vägar enligt följande ordning:

  1. Prioriterade cykelvägar. Snöröjningen startar vid cirka 3 centimeter snödjup och åtgärdstiden är cirka 4–6 timmar.
  2. Övriga cykelvägar. Snöröjningen startar vid cirka 5 centimeter snödjup och åtgärdstiden är cirka 8–10 timmar.
  3. Större trafikleder och bussgator. Snöröjningen startar vid cirka 6 centimeter snödjup och åtgärdstiden är cirka 6–8 timmar.
  4. Mindre trafikleder. Bostadsgator och övriga gator och vägar. Snöröjningen startar vid cirka 8 centimeter snödjup och åtgärdstiden är cirka 8–10 timmar.

I kartan här nedanför kan du se vilka gator och vägar vi snöröjer under vintern och vid vilket snödjup. Du kan också använda sökfunktionen för att se en specifik adress.

Plogning utförs ofta på natten så att de kommunala vägarna ska vara snöröjda på morgonen när du ska ta dig till exempelvis jobb eller skola. Snöröjning är ett omfattande arbete och alla gator och vägar kan inte plogas samtidigt. Vid normalt snöfall beräknas arbetet ta cirka 10 timmar. Vid större snöfall kan det ta upp till 12 timmar. Det innebär att vissa gator och vägar kan få vänta länge och att det hinner komma en hel del snö innan snöröjningen kommit till just din gata. Här nedanför kan du se en kort video om hur snöröjningen fungerar.

I vår kommun finns ett så kallat prioriterat huvudcykelnät som är baserat på pendlingsflöden. Nätet består av större cykelleder och viktiga målpunkter inom Gävle stad och ska hålla en högre standard än det övriga cykelnätet. Vår ambition är att huvudcykelnätet ska vara plogat och halkbekämpat till 06.30 och 16.00 under veckodagarna så att du lätt kan ta dig till och från exempelvis jobb och skola. Under helgerna plogas huvudcykelnätet med samma frekvens som det övriga cykelnätet.

Parkeringsplatser längs gator snöröjs samtidigt som gatan plogas. Parkeringsytor snöröjs vid behov. När en parkeringsyta ska snöröjas stängs den av under en halv dag. Skyltar talar om när parkeringsytan är stängd. Läs mer om datumparkering på Gävle Parkeringsservice webbplats.

Parker

I våra parker finns olika typer av vägar med varierad framkomlighet. Under vinterhalvåret plogas och halkbekämpas de större skyltade gång- och cykelvägarna enligt kartan i bestämd prioriteringsordning.
Övriga gångvägar i parkerna plogas eller halkbekämpas inte då vägarna antingen är för smala eller inte är byggda för att klara snöröjningsmaskiner. Var därför försiktig när det är is och snö ute.

Lekplatser

Lekplatsernas ytor plogas och halkbekämpas inte då det finns risk att snöröjningsfordon skadar lekytor och dess underlag. På många platser är det även för smalt för maskiner att ta sig fram.
När is och snö ligger på lekplatsens fallskyddsytor försämras den dämpande förmågan vilket minskar effekten vid fall. Ta det därför lugnt och anpassa aktiviteter och lek efter väder och platsens förutsättningar.

  • Riktlinjer för vinterväghållningen beslutas av Samhällsbyggnadsnämnden.
  • Det praktiska arbetet med att snöröja och halkbekämpa kommunens gator och vägar leds och utförs av upphandlade underentreprenörer.
  • Fastighetsägare är själva skyldiga att hjälpa till med vinterväghållningen på gångbanan utanför den egna fastigheten. Läs mer om fastighetsägarens ansvar.

Anmäl problem eller fara kring snöröjning

Fastighetsägaren ansvarar för att hålla trottoarer och grindhål framkomliga, samt ta bort istappar. Om du upptäcker problem eller faror ska du därför kontakta fastighetsägaren.

Läs mer om fastighetsägares ansvar under vintern

Om det gäller kommunala lokaler eller bostäder hittar du kontaktvägar under ”Kommunala bostäder och fastigheter” här nedanför.

Kommunala fastigheter

Upptäcker du problem eller faror som gäller kommunala förskolor, skolor, idrottsanläggningar, kulturbyggnader eller kontorsfastigheter ska du göra en felanmälan på Gavlefastigheters webbplats.

Kommunala bostäder

Om problemet eller faran gäller Gavlegårdarnas bostäder ska du kontakta Gavlegårdarna.

Se kontaktuppgifter till Gavlegårdarna på deras webbplats

Om du anser att snöröjning eller halkbekämpningen har brustit på ett sådant sätt att det innebär trafikfara eller fara för person eller egendom kan du anmäla det via e-tjänsten här nedanför. Där kan du till exempel också anmäla snöhögar och plogvallar som skymmer sikten i en korsning eller om en gata inte snöröjts enligt prioriteringsordningen och åtgärdstiden ovan.

Om du som privatperson eller fastighetsägare får en skada på din fastighet eller egendom som är orsakad av kommunens snöröjning ska du kontakta oss skyndsamt, gärna via e-post. Ange/bifoga följande uppgifter:

  • Tid och plats för skadan.
  • Hur skadan uppkom (om du vet).
  • Bilder på skadan/skadorna.

Egendom som är placerad utanför tomtgräns ersätts inte.

Det här händer efter snöröjningen

När gator och vägar har snöröjts påbörjar kommunens entreprenörer arbetet med att öppna korsningar och röja övergångsställen. Isrivning, hyvling och bortforsling av snö kan också bli aktuellt.

Ibland packas snö ihop av bilarnas tyngd och bildar en isskorpa som vanlig plogning inte får bort. Då kan det bli aktuellt att göra så kallad isrivning. För att inte förstöra asfalt eller brunnslock skrapas inte all is bort, det räcker oftast att skrapa av en del av isskorpan för att isen ska luckras upp och smälta.

Ibland blir det så breda plogvallar längs gatorna att vallarna måste tas bort. Det görs främst i de centrala delarna av Gävle eftersom utrymmet längs vägarna är mindre där.