Arkitektur Gävle
Arkitekturpolicy - gestaltad livsmiljö

Arkitektur i Gävle

I vår arkitekturpolicy kan du läsa om hur vi ser och arbetar med arkitektur inom vår kommun. Här finner du också information om Gävle kommuns arkitekturpris.

Arkitekturpris

Vårt arkitekturpris delades ut första gången 2022 och syftar till att väcka intresse och uppmärksamma god arkitektur, hållbara lösningar och väl tillgängliga byggnader, anläggningar, offentliga platser och miljöer. Priset kan delas ut till byggnader eller offentliga miljöer som en park eller torg, som stått färdiga i högst fem år. Vinnaren utses av arkitekturprisets jury och pris delas ut till både arkitekt och beställare.

Nedan kan du se vilka objekt som är nominerade till Arkitekturpriset 2024. Prisutdelning kommer ske i början av sommaren.

Arkitekturpriset 2024

  • Åsa Viklund Lång, kommunstyrelsens ordförande samt juryns ordförande
  • Brita Bugge, stadsarkitekt
  • Björn Widegren, tidigare kulturredaktör Gefle Dagblad
  • Marita Wallhagen, arkitekt Arkitektgruppen samt universitetslektor Högskolan i Gävle
  • Stefan Harestad, landskapsarkitekt Skoog arkitekter
  • Helena Kozak, arkitekt Format Arkitektur
  • Erika Åberg, byggnadsantikvarie, Erika Åbergs hus & byggnadsvård

Tidigare vinnare av arkitekturpriset

Arkitekturpolicy

Vår arkitekturpolicy riktar sig till både företag, privatpersoner, tjänstemän och politiker och är en grund till att föra en dialog mellan de olika aktörerna.

Kommunfullmäktige antog Gävles arkitekturpolicy år 2020 i syfte att:

  • Höja kvaliteten på stadsbyggande som helhet och arkitekturen hos byggnader och anläggningar
  • Visa hur stadsbyggandet och stadens bebyggelse kan understödja långsiktig hållbarhet
  • Effektivisera kommunala planeringsprocesser i frågan om arkitektur och arkitektonisk kvalitet
  • Vara en dialogplattform för definitioner av arkitektonisk kvalitet.

Nedan kan du ta del av vår arkiteturpolicy

Riktlinjer och användning

Enligt policyns riktlinjer ska varje projekt bidra till den omgivande staden. Det ska ha en arkitektonisk idé eller stadsbyggnadsidé samt visa hur det samspelar med sin omgivning. Arkitektur inkluderar allt mänskligt byggande och formande av den fysiska miljön, såväl ny som befintlig bebyggelse, såväl hus som gröna rum.

Arkitekturpolicyn berör tre grundegenskaper som ligger till grund för arkitekturens kvalitet:

Det vi upplever med våra sinnen; i första hand synen men även lukt, känsel och hörsel. Intrycket av arkitektur ges genom form, färg, material, akustik och ljusföring.

Hur byggnaden eller utemiljön är utförd för att den ska fylla sin funktion och vara hållbar över tid. Den kan vara utförd med material som går att underhålla och med tekniska lösningar som innebär låg energiförbrukning.

Hur byggnader och utemiljöer är utformade för att fungera för sitt ändamål. Arkitekturen ska kunna användas av alla, oavsett funktionsvariationer.

Företag och privatpersoner som ska starta ett byggprojekt i Gävle kan med hjälp av arkitekturpolicyn föra en dialog med kommunen kring arkitektur och stadsbyggande

Kommunala tjänstemän och politiker utgår från policyn när de bedömer den arkitektoniska kvaliteten vid bygglovsprövning och stadsplanering.

De kommunala fastighetsbolagen ska vara en förebild för övriga byggaktörer och tar stöd av arkitekturpolicyn vid planering och utförande av byggprojekt.

Arkitekturpolicyn tar sin utgångspunkt i ”Politik för gestaltad livsmiljö”, den nationella arkitekturpolitiken inom arkitektur, form och designområdet. Den innebär att arkitektur, form och design ska bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle.