Utforska Barnens Hemlingby
En upplevelse för hela familjen!

Barnens Hemlingby

Hitta spännande äventyr, aktiviteter och upplevelser som passar barn i alla åldrar. Här finns det något att göra för hela familjen året runt.

Upptäck djuren och naturen

Naturstigen i Hemlingby är en rundslinga med informationstavlor som handlar om naturens historia och skogens liv.

Läs mer om Naturstigen i Hemlingby

Träd vid Naturstigen i Hemlingby.
Naturstigen i Hemlingby.

Längs Upplevelsespåret i Storskogen möter du små djur i stort format. Här finns djurskulpturer i trä samt information om djur och växter. Spåret är 600 meter långt och utgår från spårcentralen.

Skulpturer formade som svampar.
Dekorativa svampar i Storskogen.
Ingång i trä med texten "välkommen till Storskogen"
Ingång till Storskogen.

Barnens kulturstig är en naturupplevelse som uppmuntrar barns kreativitet och upptäckarglädje. Här kan barn placera ut sin konst och titta på vad andra barn har skapat. Kulturstigen är rullstolsanpassad och belägen mellan 2 km-spåret och 5 km-spåret. Här finns också ett rullstolsanpassat dass, vindskydd, grillplats och bänkbord.

Besök platsen för att titta på vad andra barn har skapat eller pyssla ihop och ställ ut ett eget konstverk längs med stigen. Skapa något av naturmaterial, så att konstverket passar in i miljön. Det går bra att både skapa något på plats eller skapa något hemma som ni kan placera ut när ni besöker oss. Att kombinera en naturutflykt med inslag av konst och kultur betyder mycket för barn som växer och utvecklas.

Använd gärna utflyktsmålet för att uppmuntra barnens fantasifulla skapande! Barnens kulturstig kan användas för utomhuspedagogik av förskola och skola och som ett trevligt utflyktsmål för vänner och familj.

Ta hand om naturen

  • Tänk på att Hemlingby friluftsområde är skyddat som naturreservat.
  • Väljer ni att skapa något på plats är det viktigt att inte göra någon skada på naturen. Använd naturmaterial som ligger löst på marken.
  • Väljer du att skapa något hemma och ta med till stigen är det bra att tänka på att välja material som kan placeras ut i naturen utan att göra någon skada. Undvik att använda till exempel plast, glitter och frigolit.

Stigen plogas ej vintertid, men du är välkommen att gå stigen även när det ligger snö på marken. Rastplatsen intill stigen skottas vintertid och den når du via 2-km spåret som både plogas och sandas vintertid.

Skylt i trä med texten "Barnens kulturstig". I bakgrunden syns skog.
Ingång till Barnens kulturstig.

I Hemlingby finns det en hage med tama djur. Vi ordnar även åkturer med häst inom området.

Läs mer om vilka djur som finns i Hemlingby friluftsområde

Boka en åktur med hästen Snärten i Hemlingbyskogen

Flera får som äter hö i Hemlingby
Fåren vid 2 kilometer-spåret.
Häst och vagn med förare. Röd stuga och höstiga träd i bakgrunden.
Hästen Snärten.

Upplev spännande äventyr

I Hemlingby friluftsområde finns också aktiviteter för de mer äventyrslystna.

Läs mer om MTB-banan, cykelspår och cykelleder här

Cyklar till MTX-banan som står på rad längs skogsvägen.
Cyklar till MTB-banan.

På lekområdet ”Inte nudda marken” finns en motorikbana som kräver klättring.

Barn som använder motorikbanan och vuxen som hjälper barnet
Motorikbanan.

I Hemlingby friluftsområde finns Hemlingbyrundan (2 km-spåret) som är en perfekt aktivitet för alla åldrar. Längs spåret finns 10 träningsstationer där du kan träna kroppen med hjälp av en bänk och din egen kroppstyngd. Varje station har tre övningar att välja mellan, varav en övning är för sittande och en för de yngre barnen.

Parkbänk med skog i bakgrunden.
Träningsstation.
Bild på informationstavla för träningsstationer
Informationstavla för träningsstationer.

I Hemlingby friluftområde finns en skidbacke, snowpark och pulkabacke. Under säsongen anordnas återkommande aktiviteter för barn och ungdomar.

Läs mer om Hemlingbybacken och pulkabacken här.

I skidspåret i Storskogen kan du åka skidor under vintersäsongen. I Hemlingbystugan kan du låna utrustning som passar barn och ungdomar.

Läs mer om vilken utrustning du kan låna här

Människor som åker längst skidbacken. På bild syns även skidliftar.
Hemlingby Snowpark.
Kvinna som åker skidor med barnvagn
Skidspår i Hemlingby.

På skridskobanan vid spårcentralen kan du åka skridskor. I Hemlingbystugan kan du låna utrustning som passar barn och ungdomar.

Läs mer om att låna utrustning i Hemlingbystugan

Skridskobana utomhus med spolad is.
Skridskobanan i Hemlingby.

Barnvänliga rastplatser

I Hemlingby friluftsområde finns flera fina vindskydd som ligger nära spårcentralen och är perfekta utflyktsmål för hela familjen.

  • Rastplats Mulle – I ”Mulleskogen” finns ett mysigt vindskydd med grillplats. Här kan du promenera även under vintern, då inga skidspår passerar vindskyddet. För att hitta hit går du in via Högt och lågts entré och fortsätter en bit in i skogen. Vindskyddet ligger på vänster sida.
  • Rastplats Storskogen – Längs med Upplevelsespåret i Storskogen finns ett mysigt vindskydd med bänkar, bänkbord och grillplats. För att hitta hit går du via Upplevelsespåret Storskogen.
  • Rastplats 3-dubbla och Skommarpussen – Två vindskydd som ligger på varsin sida av motionsspåret. Här finns vindskydd, grillplats, bänkbord och dass. För att hitta hit kan du gå antingen via 3- och 5 kilometerspåret.
  • Rastplats Barnens kulturstig – Rullstolsanpassad rastplats med stort vindskydd, rullstolsanpassat dass, grillplats och bänkar.  Hit tar du dig via 2 och 5 kilometerspåret. Du viker av vid Barnens kulturstig.
Smörgås som grillas över öppen eld.
Fika vid rastplatsen Mulle.

  • Rastplats Jannes fäbod – En rastplats med plats för många. Här finns paviljong, bänkbord och grillplats. Det finns också en stuga som har öppet under vissa tider på året. För att hitta hit kan du gå längs med flera motionsspår, bland annat 5- och 6 kilometerspåret.
  • Rastplats Sjötorp – En rastplats som ligger längs med milspåret i Hemlingby. Rastplatsen Sjötorp har en fin vy över myren och här finns vindskydd, bänkbord och grillplats. Den här rastplatsen rekommenderas för de som vill gå en längre sträcka, då det är cirka 5 kilometer till rastplatsen.
Bild på rastplatsen vid Sjötorp. På bild syns skog och vindskydd i trä.
Rastplatsen vid Sjötorp.

Aktuellt inom Hemlingbys friluftsområde

Evenemang i Hemlingby friluftsområde