Välja förskoleklass

Skolvalet är öppet mellan 5 februari – 25 februari. Du som vårdnadshavare kommer få besked i slutet av mars om vilken skola ditt barn kommer att placeras på.

Öppet hus och informationskväll inför förskoleklass

Alla skolor har haft sina öppna hus och informationskvällar.

Välj grundskola

Du väljer skola i en e-tjänst

Du behöver ha en giltig e-legitimation för att kunna välja skola i e-tjänsten. Om ditt barn har två vårdnadshavare måste båda ha en e-legitimation för att godkänna och signera ansökan. Om du inte har e-legitimation kan du läsa om hur du skaffar det här.

Om du inte har möjlighet att skaffa e-legitimation kan du göra skolvalet på blankett. Blanketten hittar du i Gävle kommuns kundtjänst.

Om ditt barn har två vårdnadshavare fungerar e-tjänsten så här:

  1. Du loggar in i e-tjänsten med din e-legitimation och väljer skola.
  2. Barnets andra vårdnadshavare får en notifikation via sms eller e-post med en länk till e-tjänsten.
  3. Den andra vårdnadshavaren loggar in i e-tjänsten och bekräftar skolvalet.

Bra att veta innan du väljer förskoleklass

Det här är förskoleklass

Förskoleklassen ska stimulera elevernas utveckling och lärande. Den ska också förbereda dem för fortsatt utbildning.

Förskoleklassen omfattar 3,5 timmar per dag, är förlagd till förmiddagen och är avgiftsfri. Förskoleklass leds av förskollärare och följer skolans läsår.

Förskoleklass omfattas av skolplikten.

Läs mer om förskoleklass.

Då kan du välja

Skolvalet är öppet mellan den 5 februari – 25 februari. Du som vårdnadshavare kommer få besked i slutet av mars om vilken skola ditt barn kommer att placeras på. Om du valde skola via e-tjänsten får du beskedet digitalt. Om du valde skola på en blankett skickas beskedet hem till dig via post.

Ditt barn har en placeringsskola

Ditt barn har, men är inte garanterad, en plats på den skola vars geografiska placeringsområde barnet tillhör men du kan välja en skola utanför placeringsområdet.

Ta reda på ditt barns placeringsskola i vår karttjänst

Om en skola får fler sökande än vad som får plats

Om en skola får fler sökande än den har plats för gäller kommunens urvalskriterier för vilka elever som ska placeras på skolan:

  1. Placeringsskola: eleven har i första hand rätt till, men är inte garanterad, en plats på den placeringsskola som tillhör det geografiska upptagningsområde där eleven är folkbokförd.
  1. Relativ närhet: om det finns fler sökande till en skola än vad det finns plats för fördelas platserna efter mätning av den relativa närheten. I första hand mäts den relativa närheten för elever som bor inom placeringsområdet och i andra hand för elever som bor utanför placeringsområdet.
  1. Lottning: om två elever bor på exakt samma relativa avstånd från skolan så avgörs valet av lottning.

Här kan du läsa mer om principen om relativ närhet.

Fritidshem

Den 1 juli övergår barnets tillhörighet från förskola till skola.

Läs mer om hur du ansöker ifall ditt barn behöver vara på fritids.

Att välja en fristående skola

De fristående skolorna har egna kö- och intagningssystem. Önskar du en plats på en fristående skola måste du själv kontakta skolan för att ta reda på hur deras kösystem fungerar. Om du vill välja en kommunal grundskola i andra hand så gör du det i e-tjänsten för val av skola. När du tackar ja till en plats på en fristående skola, förlorar ditt barn sin plats i den kommunala skolan.

Skolskjuts

Mer information om skolskjuts.

Skolor med förskoleklass

Vanliga frågor och svar om skolvalet

Om du inte gör ett aktivt skolval, kommer ditt barn få en placering på en skola där det finns plats.

Om du missar sista ansökningsdag, kan du göra en ansökan om att byta skola i slutet av mars när hanteringen av skolvalet är klart.

Ja, enligt lag måste båda vårdnadshavarna vara överens om vilken skola barnet ska gå på för att vi ska kunna skolplacera barnet. Om ditt barn har två vårdnadshavare fungerar e-tjänsten så här:

  1. Du loggar in i e-tjänsten med din e-legitimation och väljer skola.
  2. Barnets andra vårdnadshavare får en notifikation via sms eller e-post med en länk till e-tjänsten.
  3. Den andra vårdnadshavaren loggar in i e-tjänsten och bekräftar skolvalet.

Varje skola ska alltid försöka tillgodose vårdnadshavarnas önskemål om skola. Om en skola får fler sökande än vad skolan har plats för gäller kommunens urvalskriterier för vilka elever som ska placeras på skolan.

Urvalskriterier

  • I första hand placeras de elever som tillhör skolans geografiska placeringsområde.
  • I andra hand utgår placeringen från relativ närhet som innebär att en jämförelse görs mellan elevernas närhet till skolan.
  • I tredje hand sker lottning om två elever bor på exakt samma relativa avstånd från skolan.

Läs mer om principen om relativ närhet. 

Alla barn i Gävle kommun har en så kallad placeringsskola. Ta reda på ditt barns placeringsskola i vår karttjänst

Alla uppgifter i e-tjänsten, med undantag från ditt namn, hämtas från Skatteverket. Ditt namn hämtas per automatik från din e-legitimation när du loggar in. Också namnet på ditt barn hämtas i från Skatteverket. Om någon uppgift är fel – kontakta Skatteverket. Uppgifterna hittar du på skatteverkets webbplats.

Du anmäler fritidshem i e-tjänsten för val av skola. Där får du också ange dina inkomstuppgifter. Vi behöver dina inkomstuppgifter för att veta hur mycket du ska betala för barnomsorgen. Om du väljer grundskola på blanketten ansöker du om fritidshem på samma blankett.

Har du frågor om skolvalet?