Det här är trafikpusslet
Bakom satsningarna ligger ett avtal mellan staten, Region Gävleborg och Gävle kommun. Enkelt uttryckt handlar det om att staten gör stora infrastruktursatsningar i järnväg och ger stöd för planering mot att Gävle kommun planerar en ny hållbar stadsdel med 6000 nya bostäder på Näringen och ett nytt logistik- och verksamhetsområde i Tolvforsskogen. Region Gävleborg bidrar bland annat med kollektivtrafiklösningar.
Projekt som ingår i trafikpusslet
Trafikverket planerar för att bygga om Ostkustbanan från Gävle central i ny sträckning västerut genom Gävle, där den följer befintlig Bergslagsbana. Även Norra Stambanan (järnvägen mot Ockelbo) får ny sträckning ut ur Gävle. Norr om Gävle sjukhus blir det en ny regional järnvägsstation, Gävle Västra.
Efter järnvägsstationen viker järnvägen av norrut i en båge och passerar över vägarna E4 och Hamnleden (väg 583) och samlokaliseras därefter med E4 så långt det är möjligt. Vägarna kommer behöva sänkas och byggas om för att ge plats åt den nya järnvägen.
Trafikverket planerar även att bygga om Trafikplats 200 Gävle Norra för att möjliggöra en anslutning från E4 till Gävle kommuns planerade verksamhetsområde Tolvforsskogen väster om E4.
Ett nytt signalställverk för Gävle Central ingår som en del i dubbelspårsutbyggnaden Gävle-Kringlan (Axmartavlan).
Läs mer om planerna för en ny järnvägssträckning av Ostkustbanan på Trafikverkets webbplats.
Intill Gävle sjukhus planerar vi en ny järnvägsstation – Gävle Västra. Gävle Västra blir en ny modern station för resande och byte mellan tåg och buss. Stationen ska underlätta för alla som arbets- och studiependlar och besöker sjukhuset. Planerna för en ny station samordnas med järnvägsutbyggnaden av Gävle-Kringlan (Axmartavlan).
Gävle hamn är i ett expansivt skede och förutser en ökning av sina transporter. Trafikverket arbetar för att möjliggöra en kapacitetsökning genom en direktansluten järnväg för södergående tåg till och från hamnen.
Gävle kommun planerar ett nytt verksamhetsområde i Tolvforsskogen och för att skapa bra anslutningar från både Hamnleden och E4 behöver nuvarande trafikplats E4/Hamnleden byggas om. Gävle kommun och Trafikverket samverkar i planering och utredning.
Ombyggnaden av Gävle Central har i dagsläget ingen finansiering i gällande Nationell transportplan 2022-2033.
I dagsläget råder kapacitetsbrist längs hela Bergslagsbanan och därför har Trafikverket påbörjat utredningen av ett nytt dubbelspår mellan Forsbacka och Gävle Västra. Den nya dragningen norr om Lexe och Hagaström ger goda möjligheter att ansluta till en framtida godsbangård i Tolvforsskogen både från Bergslagsbanan, Ostkustbanan och Norra Stambanan. Den nya spårdragningen skulle även leda en trafiksäkrare järnvägssträckning förbi Lexe och Hagaström som dessutom förbättrar boendemiljön ur bullersynpunkt.
Den nya sträckningen av ett dubbelspår längs Bergslagsbanan är finansierad i gällande Nationell transportplan 2022–2033 och ingår som en del av dubbelspårsutbyggnaden Gävle-Kringlan (Axmartavlan).
Den nuvarande godsbangården i Gävle behöver flyttas eftersom den idag ligger på Gävle kommuns vattentäkt och det finns risk att föroreningar sprids till vattentäkten. Gävle kommun har även framtida behov av och planer tillsammans med staten på att bygga bostäder och verksamheter på Näringen där godsbangården ligger idag. Nuvarande godsbangård är dessutom för kort för att klara längre tåg och har små expansionsmöjligheter i nuvarande läge. En översyn pågår för en ny placering av en framtida godsbangård där Tolvforsskogen är en möjlig lokalisering. En flytt av godsbangården har ännu inte finansiering i Nationell transportplan för transportsystemet 2018-2029. Pågående utredning blir underlag inför kommande planer.
Idag finns fyra platser i Gävle för underhåll av tåg utspridda norr och söder om Gävle central och som kräver järnvägskapacitet med förflyttningar av tåg mellan de olika depåerna. Trafikverket kommer att göra en översyn av lämpliga placeringar av depåer, terminaler och uppställning av persontåg för att hitta en optimal lösning som även klarar en framtida expansion av berörda verksamheter och kan även minska påverkan på järnvägskapaciteten.
Flytt av Gävle Energis mottagningsstation (Tolvfors) ingår som en del dubbelspårsutbyggnaden Gävle-Kringlan (Axmartavlan).
Tolvforsskogen norr om E16 och intill västra sidan av E4:an, är ett område med närhet till Gävle hamn, Gävle Central och city. När den nya godsbangården byggs uppstår ett perfekt läge för logistik och transport. Här planeras en ny nod för gods på väg, järnväg och sjöfart i ett område på hela 1000 hektar.
På Näringen planeras en av Gävles största stadsomvandlingar genom tiderna, och det är också en av regeringens satsningar på hållbara städer. Dagens verksamhetsområde ska omvandlas till en blandstad med nya bostäder och verksamhetslokaler i en av Europas mest hållbara stadsdelar. Första etappen av Näringen är Nyhamn.
Framtidsbygget är samlingsnamnet för en mängd om- och nybyggnationer av sjukhusen i Hudiksvall och Gävle. Gävle sjukhus står inför en omfattande modernisering och utveckling.
Läs mer om projektet Framtidsbygget på Region Gävleborgs webbplats.
Satsningarnas betydelse för Gävles utveckling
Utvecklingen kan förstärka Gävles roll som regional tillväxtmotor, och flytta fram Gävles position i den starkt växande Stockholmsregionen. Resor och transporter till, från och igenom Gävle blir enklare, säkrare och effektivare vilket gynnar och förenklar för både näringsliv, arbetsgivare och arbetspendling.
Sveriges basindustri och starkaste exportregion är beroende av Gävles goda logistikförutsättningar. Satsningarna på järnväg i Gävle, i kombination med fördubblad kapacitet i Gävle hamn, leder till ännu bättre förutsättningar för hållbara transporter för både nationella och internationella aktörer.
Näringslivet i Gävleregionen kommer att kunna nyttja ytterligare konkurrensfördelar för sin verksamhet, inte minst genom ett nytt verksamhetsområde i Tolvforsskogen på 1000 hektar. Området kommer på sikt att ha direkt tillgång till tre av Sveriges järnvägsstambanor, två Europavägar och Gävle hamn.
Fler får möjligheten att resa hållbart när Ostkustbanan mellan Gävle – Kringlan (Axmartavlan) blir dubbelspårig och en ny tågstation byggs vid Gävle sjukhus. Även Gävle Central kommer att byggas om och få fler spår. Sammantaget utvecklas arbetsmarknadsregionen i hela länet och förstärks mot Stockholm-Mälardalen, Dalarna och Norrland
För Gävleborna innebär utvecklingstakten och investeringarna tålamodsprövande år med återkommande trafikstörningar och avstängningar. Samtidigt innebär projektet stora affärsmöjligheter för företagen och många arbetstillfällen för invånarna. Det kommer att råda stor efterfrågan på arbetskraft, till exempel samhällsplanerare, ingenjörer, projektörer, eltekniker, bygg- och anläggningsarbetare.
Samordning
En god samordning mellan aktörerna är nödvändig för att lyckas med infrastruktursatsningarna som planeras i Gävle under de kommande 20 åren. Därför fördjupar Gävle kommun, Trafikverket och Region Gävleborg samarbetet inom området infrastruktur.
Målsättningen är att genomföra de olika infrastruktursatsningarna på ett så effektivt sätt som möjligt och minimera störningar för boende, trafikanter och näringsidkare i berörda områden.
År 2017 slöts ett avtal mellan Gävle kommun, Region Gävleborg och staten. Avtalet anger följande ansvarsområden och åtgärder:
Staten
- Trafikplats E4
- Ostkustbanan, nytt dubbelspår
- Gävle Västra, ny järnvägsstation vid Gävle sjukhus
- Flytt av bangård och godsbangård
- Bergslagsbanan, utredning
Region Gävleborg
- Gävle Västra, ny järnvägsstation vid Gävle sjukhus
- Kollektivtrafikförsörjning Näringen
- Passager hamnspåret Näringen
Gävle kommun
- Hållbar stadsdel, 6000 bostäder på Näringen
- Verksamhetsområde i Tolvforsskogen