Medel för ökad integration, sammanhållning och social gemenskap

I Gävle finns ett politiskt beslut att varje år nyttja 16 miljoner från bostadsbolaget Gavlegårdarnas vinst så kallade värdeöverföringsmedel. Pengarna ska användas till insatser som syftar till att öka integration och social sammanhållning där vi bor.

Så används medlen

År 2011 kom en ny lag för Sveriges kommunala bostadsbolag, allmännyttan som bolagen oftast benämns som. De ska drivas enligt affärsmässiga principer. När bostadsbolaget gör tillräckligt stor vinst ger det möjlighet att aktieägaren i form av oss, kommunen, kan ta ut en procentuell del i vinst. Detta kallas värdeöverföring.

Vilka insatser som är berättigade till ekonomiskt stöd styrs i slutändan av lagtexten från bolagsverket och kommunens egna riktlinje. Medlen är inte ansökningsbara och det är kommunstyrelsen som beslutar om hur medlen ska fördelas från år till år. Medlen kan fördelas både internt, det vill säga inom våra verksamheter och behöriga föreningar.

Insatser som kan få medel

  • Främjande av integration och social sammanhållning.
  • Skapande av lokaler och mötesplatser av allmänt intresse med tillhörande utrustning.
  • Åtgärder som ökar variation och utbud av lägenheter i ett bostadsområde.
  • Ordna boendemöjligheter för grupper som vi har ett särskilt ansvar för.

För att kunna få medel ska insatsen

  • vara öppen för alla att delta i,
  • genomföras i ett område där Gavlegårdarna har många fastigheter,
  • kunna kopplas till något av målen i kommunens socialt hållbarhetsprogram,
  • ha fokus på att underlätta integration och en social sammanhållning eller
  • ha fokus på boende för personer som vi har ett särskilt ansvar för.

  • privata bolag
  • enskilda föreningars vars insatser endast riktar sig till den egna gruppen
  • föreningar som inte står för en demokratisk värdegrund
  • Ytterområden, där finns dessa medel att söka istället.

Testa din idé

Innan du skickar in din idé är det bra om du gör testet nedan. Om din idé lever upp till de krav som finns kan du skicka in din projektidé för bedömning till oss.

När du skickat in din idé kommer du få återkoppling av oss inom en månad.

Exempel på insatser som får medel

Här kan du läsa mer om de bolag som blivit finansierade 2024.

Samordnare för värdeöverföringsmedlen

Stöd till omkostnader för samordnare som arbetar med att löpande hantera medlen, bereda ärenden inför beslut till Kommunstyrelsen samt att följa upp och kvalitetssäkra de beslutade projekten.

Utbetalat medel: 680 000 kronor

BoKvar

Stöd till kommunen som tillsammans med Gavlegårdarna driver ett samverkansarbete för att förebygga att hyresgäster förlorar sin lägenhet på grund av förfallna hyresinbetalningar, vanvård av bostaden eller störning. Arbetet är uppsökande och riktas till samtliga hyresgäster hos Gavlegårdarna, fokus är barnfamiljer och personer över 65 år.

Målsättningen är att minska antalet betalningsföreläggande, övergångsavtal, hyresskulder samt möjliggöra kvarboende.

Utbetalat medel: 650 000 kronor

Studentbostadsgaranti

Stöd till bland annat studentbostadsgarantin som arbetar för att alla studenter ska ha någonstans att bo inför terminsstart. Arbetet syftar också i viss utsträckning till att utveckla Gävle som studentstad när det gäller att bo och integreras i staden.

Utbetalat medel: 200 000 kronor

El Sistema i Andersberg och Sätra

Ett stöd för att utveckla det internationella, musikaliska integrationsverktyget El Sistema i stadsdelarna Andersberg och Sätra.

Utbetalat medel: 1 500 000 kronor

Biblioteken Andersberg och Sätra

Ett stöd till en litteraturpedagog och två bibliotekarier för att ha möjlighet att ha ökade öppettider, bättre tillgänglighet i respektive stadsdel och öka antalet läsfrämjande insatser i ett inkluderande perspektiv.

Pedagogens arbete riktar sig mot de yngsta barnen i stadsdelarna samt deras föräldrar. Pedagogen delar sin tjänst på båda biblioteken och stor del av uppdraget går ut på uppsökande verksamhet till bland annat familjecentraler och förskolor.

Utbetalat medel: 1 100 000 kronor

Aktiv fritid

Aktiv Fritid, ett projekt för att arbeta med kultur och fritidsaktiviteter till personer med funktionsnedsättning som bor i antingen grupp, servicebostad eller har stöd från det personliga stödet inom kommunen. Stöd ingår också för att arrangera och delta i Funkisfestivalen.

Utbetalat medel: 280 000 kronor

Barn och Unga i Sätra

Stöd till Förebyggandeenheten, primärt genom Fältgruppen och Familjestödet, för att genomföra insatser samt samverkan och relationsbyggande i både etablerande och nya kanaler. Arbeta för att barn och unga ska ges goda och likvärdiga förutsättningar till en trygg barndom och positiva framtidsutsikter. Huvudsaklig inriktning mot stadsdelen Sätra, där delar av insatserna även kommer att kunna riktas mot stadsdelen Andersberg.

Utbetalat medel: 1 475 000 kronor

Aktivitetsmedel till ”Träffpunkten Nygatan 26”

Stöd till Träffpunktens verksamhet vars uppdrag är att bryta isolering och erbjuda aktiviteter som riktas till personer med psykisk ohälsa där syftet är att öka välmående och hälsa.

Utbetalat medel: 50 000 kronor

Stärkta fritidsgårdar

Stöd till att utbilda och kompetensutveckla hela arbetslag på fritidsgårdarna i Andersberg, Brynäs och Bomhus i metoden MVP (Mentorer i våldsprevention) Fritid.

I kommunen finns det nio föreningsdrivna fritidsgårdar, alla med sina olika möjligheter och utmaningar. Flera av dem som besöker fritidsgårdar är barn och unga som är “föreningslösa”, trångbodda och/eller har socio-ekonomiska utmaningar. I en tid med alltmer dödligt våld även i yngre åldrar, i Sverige och i vår kommun behöver dessa mötesplatser stärkas ytterligare. Fritidsgårdarna i Gävle har tillsammans med representanter från kommunen fört dialog om behovet av kompetensutveckling, beprövade metoder, våldsprevention, bemötande och jämställdhet kopplat till de beslut som tagits kring den kompetens, – och utvecklingsplan som beslutats.

I pilotprojektet har tre av gårdarna valts ut för att projektledare och medarbetare på kommunen ska kunna dra lärdomar kring hur arbetet på bäst sätt kan implementeras, appliceras och utvärderas. Den långsiktiga målsättningen är att samtliga fritidsgårdar och på sikt samt större föreningar (som innehar avtal att jobba med barn och unga i kommunen) ska erbjudas utbildning i metoden. Insatsen med att implementera metoden MVP Fritid görs i samverkan för kommungemensamma mål som till exempel en kommun fri från våld, trygga uppväxtvillkor samt inom ramen för kommunens kompetens och utvecklingsplan för fritidsgårdsverksamhet.

Utbetalat medel: 980 000 kronor

Härbärget

Stöd till kommunens upprättade idéburna offentliga partnerskap (IOP) som finansierar hjälporganisationen Ria Hela människans Härbärge i Gävle.

Här erbjuds dagverksamhet som besöks av cirka 60 gäster per dag. Målgruppen är vuxna män- och kvinnor från 20 år- och uppåt. Verksamheten serverar frukostar, luncher och matlådor. Gästerna där flertalet är hemlösa erbjuds hjälp med basala behov som exempelvis dusch, tvätt och kläder. Organisationen erbjuder stöd med sysselsättning, kontakt med myndigheter och sjukvård, men också lotsning, motiverande samtal och stödjande samtal. Här erbjuds även gästerna Härbärge med cirka 15 sängplatser samt tillgång till fyra lägenheter och ett jourrum.

Utbetalat medel: 5 300 000 kronor

Gefle IF Fotboll, Barn och ungdomsverksamheten samt ett bättre Gävle

Stöd till Gefle IF Fotbolls organisering och ledning av barn och ungdomsverksamhet med material, planhyror, utbildning av ledare. Föreningen får stöd på grund av den starka inströmningen till föreningen av ungdomar som vill spela fotboll. Arbetet har som målsättning att bland annat öka sammanhållning och gemenskap samt minska social isolering.

#EttBättreGefle

Utbetalat medel: 1 250 000 kronor

Rapatac, Allaktivitetshus Nordost

Stöd för att driva och vidareutveckla verksamhet för högstadieåldrar på aktivitetscentret i stadsdelen Nordost i ett integrerande och socialt sammanhållande syfte.

Mer information om Rapatac Gävle – Skolan alltid först.

Utbetalat medel: 600 000 kronor

Gefle IF Aktivitetshus Helges, Mötesplatsen i Andersberg

Stöd till mötesplatsen där stadsdelens flera goda krafter ges plats. Det fysiska rummet är en förutsättning för att centrum ska upplevas som välkomnande och tryggt, då det genom mötesplatsen befolkas, under stora delar av dagen samt kvällar.

Mötesplatsen är en bidragande skyddsfaktor till att förutsättningarna i centrala Andersberg ges goda möjligheter till integration, ökad sammanhållning, möjlighet att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen. Arbetet bedrivs i ett nätverk tillsammans med cirka 15 andra aktörer i stadsdelen där bland Gavlegårdarna, Hyresgästföreningen och kommunen. Här utbildas ledare, det anordnas olika sport- och kulturaktiviteter, språkcafé, studiecirkelverksamhet samt olika aktivitetsdagar tillsammans med näringsidkarna i Andersbergs centrum.

Mer information om Helges Idrottsförening.

Utbetalat medel: 700 000 kronor

IK Sätra, Paletten

Stöd till Palettens verksamhet att erbjuda aktiviteter och mötesplatser för låg och mellanstadieelever i Sätra. Verksamheten riktar sig till barn i unga åldrar för att i tidig skapa möjlighet att vara med och bygga relationer, ge barnen och deras föräldrar möjlighet och kunskap. Därtill också en lättare väg in i det sociala samspelet i stadsdelen och inte minst in i föreningslivet. Verksamheten har som målsättning att bidra med att bryta ett dysfunktionellt tänkande/beteende och ge barn och ungdomar i stadsdelen större möjligheter till goda möten.

Utbetalat medel: 530 000 kronor

Kulturum, träffpunkt på Brynäs

Stöd till föreningens integrerande verksamhet som ser till att människors behov av gemenskap och personlig utveckling. Föreningen har som mål att skapa meningsfulla aktiviteter för ökad självkänsla, ökat självförtroende och för nya kontakter till och stärka stadsdelen Brynäs. Kulturum vill bidra till välbefinnande, kreativitet och egenmakt. Här erbjuds språkstöd två dagar i veckan, samhällskunskap, studiecirklar och kurser som tillexempel föräldraskap och bokcirkel.

Utbetalat medel: 850 000 kronor

KF Heros, stöd till aktiviteter till personer med funktionsvariation

Stöd till föreningen Heros till skapande samt fysiska aktiviteter för personer med funktionsvariationer. Målsättningen är att personer med funktionsnedsättning som deltagit i arbetet upplever att de minskat isoleringen, ökat delaktigheten i förenings- och samhällslivet och utökat sina egna kontaktnät.

Utbetalat medel: 100 000 kronor

RF-SISU Gävleborg och IK Sätra fotboll, De ungas förening (DUFF)

Stöd till RF-SISU Gävleborg och IK Sätra fotboll som vill stötta, testa och utveckla nya arbetssätt för att främja integration, kamratskap och motverkar social ohälsa, utanförskap i stadsdelen Sätra. De vill tillsammans öka kunskapen om föreningslivet i stort för att hjälpa föreningen IK Sätra att växa i en så kallad idrottssvagt område. Med utgångspunkt i närsamhället och tillsammans med olika aktörer i stadsdelen Sätra vill de nå barn och ungdomar samt viktiga vuxna för att fler ska känna sig inkluderade i idrottsrörelsen och samhället. Projektet ska hitta nycklarna till hur framtidens förening verkar, engagerar och fungerar.

Utbetalat medel: 320 000 kronor

Strömsbro IF, Glädjekonceptet Samtliga lov

Stöd till Sommarglädje som är ett omfattande sommarlovsaktivitet som sträcker sig över flera veckor där barn integrations mellan stadsdelar och möts i stadsdelen Strömsbro. Flertalet aktiviteter erbjuds deltagarna som är cirka 2500 barn och inom ramen för konceptet erbjuds även flertalet äldre unga från hela Gävle anställning som unga ledare i verksamheten.

Utbetalat medel: 300 000 kronor

Röda Korset Bomhus, träffpunkt Bomhuscentrum för seniorer

Stöd till Röda korset för att skapa och driva en mötesplats för äldre i Bomhus. Arbetet har som målsättning att skapa och främja förutsättningen till social gemenskap för äldre. En plats att komma till på vardagarna för att umgås, fika och bygga personliga nätverk för att bryta isolering.

Utbetalat medel: 90 000 kronor

Hyresgästförmedlingen, stöd till stadsdelsnätverken Bomhus och Brynäs

Stöd till Hyresgästföreningens samordnande uppdrag samt aktivitetsmedel för Stadsdelsnätverken TIBO (tillsammans i Bomhus) och Brynäsnätverket som syftar till att bygga stadsdelsnätverk där så många aktörer som möjligt ska ingå som är aktiva i stadsdelarna. Nätverken syftar till att skapa utveckling, samarbete samt att främja integration och social sammanhållning i stadsdelarna.

I Gävle finns fyra finansierade stadsdelsnätverk. Vi finansierar Bomhus och Brynäs, och Gavlegårdarna Andersberg och Sätra. Nätverken är viktiga knutpunkter för både föreningsliv, privata aktörer, kommunala- och statliga verksamheter samt boenden i respektive stadsdel.

Utbetalat medel: 200 000 kronor