Ansök om stöd och service för personer med funktionsnedsättning

För att få det stöd du är i behov av utifrån din funktionsnedsättning behöver du lämna in en ansökan. Här hittar du det stöd du kan ansöka om.

Ansök om stöd och service

Du som behöver stöd kan ansöka själv. En vårdnadshavare, god man eller förvaltare kan också söka åt dig. Ansökan sker via blankett eller via telefon.

Läs mer om lagen om stöd och service (LSS)

Insatser du kan ansöka om

Det är dessa insatser du kan ansöka till Gävle kommun om enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Ansöka via blankett

Du ansöker via blanketten nedan. På blanketten beskriver du ditt behov av stöd samt kryssar i vilken eller vilka insatser du anser att du behöver. Kom ihåg att bifoga intyg från exempelvis läkare eller psykolog som styrker din diagnos eller beskriver dina behov.

Ansöka via e-tjänst

Har du e-legitimation kan du göra din ansökan via e-tjänsten nedan.

Ansöka via telefon

Du kan ansöka om stöd och service enligt LSS genom att ringa till Gävle kommuns kundtjänst.

Efter du har ansökt

Beslut om stöd eller insats

Biståndshandläggaren gör en utredning som ligger till grund för biståndsbeslutet. Biståndsbeslutet är ett beslut om det stöd och den hjälp du kan få. Du har rätt att ta del av allt som skrivs om dig.

Om du blir beviljad 

Får du den insats du ansökt om skickas ett beslut hem till dig som beskriver det stöd du blivit beviljad

Om du inte blir beviljad 

Får du avslag på din ansökan skickas ett skriftligt beslut till dig med en förklaring till varför du inte blivit beviljad insatsen.

Om du inte är nöjd med beslutet

Om du har fått avslag eller om du inte är nöjd med ditt beviljade beslut kan du överklaga. Biståndshandläggaren kan hjälpa dig med överklagandet. Här kan du läsa mer om hur du överklagar ditt beslut.

Tänk på att din överklagan ska ha inkommit till arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden senast tre veckor efter att du mottagit ditt beslut.

Biståndshandläggare bedömer om det finns skäl att ändra beslutet. Om beslutet inte ändras på det sätt du begärt skickas din överklagan vidare till förvaltningsrätten som prövar ärendet.